Dienstbaar aan jezelf of dienstbaar aan anderen?

Door Marieke in Blog - 10 juli 2019
Ik ben geen dokter. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Advies volgen is op eigen risico.
Links kunnen affiliate links zijn waardoor een commissie kan worden verdiend.


Ik was letterlijk 5 minuten geleden nog in een zelf-healing en ik was opeens in gesprek met mijn Ziel of Hogere Zelf (of hoe jij het ook wil noemen). Het gesprek draaide uiteindelijk uit op mijn grote probleem als empaat (HSP). Hoe kan ik op een positieve manier dienstbaar zijn aan mezelf en anderen?

En hoe zit dat nu?

Is het beter om dienstbaar te zijn aan anderen, of toch maar aan het zelf?

Wie heeft het nu wel juist? De empaat of de narcist? En wat is dan de les? Waarom hebben we een karmische relatie? Dienstbaar aan jezelf of toch maar aan anderen. Lees er alles over.

Dienstbaar aan anderen – de empaat (HSP).

Ik ben een empaat. Ik voel als geen ander perfect de emoties van anderen aan en als ik uit balans ben, dan neem ik deze ook over. Gelukkig ben ik tegenwoordig in balans, waardoor ik mijn empathie kan uitbreiden en nog meer kan voelen.

Het enige grote nadeel daarvan is dat ik zonder ik het opmerk, mezelf ‘laat’ behandelen als een meid. Ik voel de noden van de ander en zonder dat ik het opmerk, ga ik de ander dienen en met Liefde opvullen.

Nu, ik laat mezelf niet behandelen als een meid. De andere is slechts mijn spiegel en een acteur in mijn leven (die ik zelf koos). De andere kan mij slechts behandelen als een meid, als ik dat toelaat.

Onbewust denk ik nog steeds dat ik een meid ben.

Hoe komt dit?

In vorige levens ben ik vaak meid geweest. Maar ook butler, slaaf, knecht, leerling, slachtoffer,… Dat zit in mijn DNA geprogrammeerd en dat wil er nu dringend uit.

Empaten zijn dienstbaar aan anderen. Ze zetten de andere op de eerste plaats, voor zichzelf, omdat ze zo (onbewust) geprogrammeerd zijn. Zij weten niet beter.

Maar dienstbaar zijn aan anderen, brengt jou in problemen. Als jij altijd de ander voorlaat op jouw noden, dan geraak jij leeg en brand jij op. Jij kan een ander niet dienen als jij leeg en uitgeput bent.

Een empaat moet leren om zichzelf op de eerste plaats te zetten, op een positief egoïstische manier. (onderaan meer daarover)

Dienstbaar aan zichzelf – de narcist.

Hoe zit dat dan met narcisten? Zij zijn super egoïstisch en zetten zichzelf voor op alle andere. Moet het dan zo?

Haha, nee. Zo hoort het ook niet.

De narcist heeft als les meer compassie te geven en voelen voor andere wezens. Zij zijn geprogrammeerd als manipulators die macht over anderen nodig hebben om zich iemand te kunnen voelen.

Zij zijn emotioneel zo leeg, dat zij vaak niet meer kunnen of willen voelen. Zij dragen gigantische hoeveelheden schuld en schaamte met zich mee van levens vol machtsmisbruik.

Narcisten die willen voelen, hebben pijn. Zij hebben heel erg veel pijn. Want zij voelen niet alleen de pijn die zij hebben veroorzaakt in dit leven, maar ook de pijn die zij veroorzaakt hebben in alle vorige levens.

Empaten versus narcisten.

Is het jou al opgevallen dat, in karmische relaties, een narcist en een empaat vaak samen leven? Ik zie het keer op keer op keer dat de ene zoveel te geven heeft, uit liefde – en de andere compleet profiteert.

Hier zit een les in.

Een empaat die samenleeft met een narcist moet leren meer aan zichzelf te denken. Een empaat moet leren om meer dienstbaar aan zichzelf te zijn.

Maar andersom zit er ook een les in.

Een narcist moet leren meer compassie en medeleven met andere levende wezens te hebben. Deze persoon moet leren dienstbaar te zijn aan anderen.

Leef jij samen met een narcist, leer jouw les dan. Dan kan jij eindelijk vrij zijn.

Ik was 8 jaar samen met een narcist en ik kon weg. Niet door hem te veranderen, maar door mezelf. Ik leerde meer compassie voor mezelf te hebben en mezelf minder als meid te gedragen. En dat geeft vrijheid.

De balans

Er is een balans die gevonden moet worden. En het is eigenlijk vrij simpel. Het is zo simpel, dat we het niet zien.

In mijn gesprek met mijn Ziel daarnet kwam ik tot de conclusie dat:

  1. Empaten dienen buiten zichzelf, ten koste van zichzelf.
  2. Narcisten dienen zichzelf, ten koste van anderen.

Dus wat mag het dan wel zijn?

  1. De empaat zoekt Liefde buiten zichzelf – maar dient wel vanuit het Hart.
  2. De narcist dient zichzelf, vanuit het Ego – vanuit angst.

Als je beiden combineert, dan is het heel eenvoudig.

Wees dienstbaar aan jouw Ziel. Als jij dienstbaar bent aan jouw Ziel, dan open jij jouw Hart en dien jij automatisch vanuit Liefde.

En als jij jouw Ziel dient, dan dien jij automatisch de Aarde en alle levende wezens erop, erin en er rond.

Wie leeft vanuit de Ziel, vanuit oprechte Liefde, die voelt. Leer voelen en jouw Hart open stellen voor alle levende wezens.

Dienstbaar aan jezelf, of aan anderen? Empaat of narcist? Wie heeft het wel juist? Of zoeken we balans. De oplossing!

Conclusie – dienstbaar aan wie?

Zowel de empaten als de narcisten doen het ‘fout’. Er is geen juiste aanpak, we doen het beiden fout. We worden samen gezet in karmische relaties zodat we eruit geraken. We moeten van mekaar leren hoe wij ons hart openen en dienen op de ‘juiste’ manier, vanuit de Ziel.

De narcist moet leren het Hart en later de Ziel in plaats van het Ego te dienen, en dus het Hart te openen en Liefde en Compassie naar zichzelf en anderen te tonen. Het gaat hier om het doorbreken van patronen van machtsmisbruik en durven als gelijke naar de andere te kijken, vanuit bescheidenheid en Liefde.

De empaat of HSP moet leren het Hart te dienen in plaats van anderen, en dus het Hart te openen en Liefde en Compassie voor zichzelf en anderen te tonen.
Het gaat hier om het doorbreken van patronen van onderdanigheid en in jouw kracht leren komen.

Jij bent genoeg. Doorbreek jouw cirkel. Doorbreek die patronen en dat karma. Jij kan dit, daar ben ik zeker van!

Heb jij hierbij hulp nodig? Het Ik Hou Van Mezelf Programma helpt jou hiermee.

Lees meer:

Deel jouw ervaringen in de reacties. Succes!

Geef een antwoord