Fouten maken is niet erg, ze herhalen wel.

Door Marieke in Blog - 4 februari 2020
Ik ben geen dokter. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Advies volgen is op eigen risico.
Links kunnen affiliate links zijn waardoor een commissie kan worden verdiend.


Ik maakte gisteren een fout. Een grote fout. En ja, die had grote gevolgen. Fouten zijn er om uit te leren. Fouten dienen niet om jezelf te straffen en ze eeuwig met jou meedragen.

Dus, wat moet je dan doen als jij een fout maakt?

Aanvaarding

Durf te aanvaarden dat jij een fout hebt gemaakt en observeer die fout. Neem tegelijk een diepe ademhaling.

Juist en diep ademen helpt jou om door die angst te gaan en jouw energie te gronden. Het helpt jou om rustig te worden.

Als jij diep ademt, dan stuur jij zuurstof naar jouw Ziel (die achter jouw navel zit). Als jij oppervlakkig ademt, dan gaat er zuurstof naar jouw hoofd en worden jouw zorgen gewoon wat groter.

Terwijl jij 3 keer diep ademhaalt kom je wat meer tot rust. Dan is het belangrijk dat jij jouw fout onder ogen komt. Durf te kijken naar jouw fout en durf ze te zien voor wat ze is.

Communiceer en ontleed.

Ga dan in stilte met jezelf een conversatie aan. Waarom heb ik dat gedaan, waar komt het vandaan, hoe kan ik het rechtzetten, wat is een goede volgende stap? (praat er eventueel met anderen over)

Je gaat het maken van die fout ontleden. Een fout wil jou alleen maar vertellen dat jij jezelf saboteert. Jouw ego wil niet dat jij uit jouw veilige bubbel komt, maar wil jou klein houden.

Bekijk de fout voor wat ze echt is: Een foute keuze die jij kan rechtzetten. Meer niet. Je hoeft jezelf niet te straffen omdat jij een fout maakt. Maar leer eruit. Ontleed ze. Graaf diep in het waarom ervan.

Zoek naar het waarom jij jezelf slecht voelt, waarom het jou zo raakt. Of raakt het anderen en waarom hen wel en jou niet? Sommige fouten zijn helemaal geen fouten, we zien het gewoon verkeerd door onze Karmabril.

En neem dan actie

NEEM ACTIE en doe jouw best om het recht te zetten. Denk even na: Hoe kan ik dit oplossen zonder mijn eigen grenzen te breken?

Ga op zoek in jezelf wat jij zou kunnen doen om jouw fout te herstellen. Hoe kan jij ervoor zorgen dat jij groeit en het juiste doet, maar tegelijk ook met de andere partij verzoend.

Misschien heb jij helemaal niets verkeerd gedaan naar een ander toe, maar heb jij een fout gemaakt naar jezelf toe.

Jezelf wegcijferen, niet goed voor jezelf zorgen, ja zeggen wanneer jij nee bedoelt, is ook allemaal ‘fout’. Maar straf jezelf er niet voor. Doe het vanaf nu anders. Ook al is dat moeilijk, het is wel de juiste weg.

Wil jij jezelf verontschuldigen?

Een actie is een verontschuldiging. Woorden zijn een lapmiddel. Gebruik acties om te laten zien dat jij het echt wil rechtzetten met jezelf of met de andere.

Woorden zijn woorden. Iedereen kan woorden gebruiken en zeggen wat die wil. Maar als jij echt verandering wil, dan moet je het gewoon doen. Niet morgen, maar nu meteen.

Daden spreken boekdelen. Je hoeft jezelf niet woordelijk te verontschuldigen. Verontschuldig jezelf door het anders te doen vanaf nu aan. En vooral die fout niet nog een keer te maken.

Dit moet je weten over fouten maken.

Een fout is geen fout. We zien het maken van fouten verkeerd. We hebben geleerd dat als we een fout maken, dat we onszelf moeten straffen.

Maar het tegendeel is waar: Een fout is een LEERKANS in de school van het leven.

Een fout maken is niet leuk. Maar soms moeten we de ervaring leren van wat NIET te doen, vooraleer we beseffen hoe het beter kan.

En als je beseft dat jij een fout hebt gemaakt en bovenstaande hebt toegepast, dan kan jij LEREN van jouw fout. Dat is de bedoeling van het maken van fouten. Durf in te zien dat het maar tijdelijk is, dat het voortkomt uit een verkeerde keuze en dat jij vanaf nu een andere keuze kan maken. En doe dat dan ook.

Fouten maken is niet erg.

2 keer dezelfde fout maken, is niet ideaal.

Elke dag dezelfde fout maken is manipulatie en/of struisvogelpolitiek (kop in het zand en doen of er niets aan de hand is).

Als jij een fout maakt, observeer dat dan en kijk naar de oorzaak van die foute beslissing. Wat ligt aan de basis? Welke emotie? Welke angst? Waarom saboteer jij jezelf?

En dan zet jij jouw fout recht, met jezelf en/of met anderen.

Dat heet innerlijk werk of schaduw werk. Dat is moeilijk.

Maar het enige juiste.

Leer van jouw fouten en zet ze recht. Niet morgen, maar nu.
En zet dan door en ga verder met het behalen van jouw dromen. Want een nieuwe realiteit schep jij door de oude af te breken.

Bekijk fouten anders

Vanaf vandaag bekijk jij het maken van fouten anders. Je bekijkt het vanuit een ander perspectief, namelijk: “Een fout is een leerkans en een kans om het anders aan te pakken.” Want dat is het ook.

Een fout is slechts een leerkans. Leer dan ook wat er te leren valt uit die fout. Wat kan anders? Wat kan je best vermijden? Heb je struikelblokken? Is het angst? Is het iemand die jou onderdrukt? Sta jij wel stevig in eigen schoenen?

Een fout is een leerkans. Fouten maken maakt jou wijzer.

Vooraleer jij weet wat jij echt wil in jouw leven, dien jij vooral te weten wat jij absoluut niet wil in jouw leven. En om daar achter te komen, maken we fouten.

Fouten waar anderen bij betrokken geraken, fouten die we onszelf aantrekken en fouten waar we niets aan kunnen doen. Wat het ook is, draag het niet mee, maar durf het los te laten.

Als je moeite hebt met loslaten of een andere kijk op het leven aan te nemen, doe dan mee met de geleide meditaties. Deze zijn gericht op het diep loslaten van alles wat jij met jou meedraagt.

Een fout is een leerkans. Leer jouw les en laat de fout los.

Vergeet de fout,
herinner de les
en pas ze toe.

Wil jij meer lezen?

Deel op sociale media ­čÖé

Fouten maken is niet erg, ze herhalen is dat wel. Fouten hoef je niet eeuwig met jou mee te dragen. Leer de les en laat de fout los. Dat heet loslaten.
Durf naar jouw fout te kijken voor wat ze is, een leerkans en doe dan wat juist is.
Fouten maken is niet erg, als jij er maar van leert. We maken fouten om er uit te leren zodat je ze niet opnieuw hoeft te maken. Fouten hoef je niet eeuwig met jou mee te dragen. Leer de les en laat de fout los. Dat heet loslaten.
Durf naar jouw fout te kijken voor wat ze is, een leerkans en doe dan wat juist is.

Geef een antwoord