Hoe herken je een moderne slaaf? En hoe breek je vrij?

Door Marieke in Blog - 10 december 2021
Ik ben geen dokter. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Advies volgen is op eigen risico.
Links kunnen affiliate links zijn waardoor een commissie kan worden verdiend.


Vandaag werd ik er op gewezen dat ik niet betoog tegen de absurditeiten en dat ik veel bla-bla heb, maar weinig boem boem. Na een verhitte discussie – een normaal gesprek met een moderne slaaf is helaas niet mogelijk – werd ik uit huis gezet met veel geroep en getier. Want hoe meer een ander voelt dat je gelijk hebt, hoe harder ze roepen.

Ik wees deze man er vriendelijk op dat ik genoeg actie onderneem en mensen onderwijs in het losbreken van het systeem en dat ik zelfs op mijn videoblog een video heb die noemt: Hoe start je een revolutie (op de goede manier). Ik leer anderen wat ik zelf DOE, ik geef het voorbeeld. Hij noemt het hekserij, gek zijn, moeilijk doen en ‘jezelf niet willen aanpassen’.

Om jouw leven te helen is er maar 1 ding nodig en dat is zelfliefde. Als je van jezelf houdt, dan ben je vrij en dan kan je zelf denken voor jezelf, waardoor je niet meer bent overgeleverd aan de onnozeliteiten van de kiekens ergens ver weg in een vergadercentrum, die enkel naar de pijpen van de mensen met geld dansen.

Big Pharma, dat zijn inderdaad de mensen met het geld waar iedereen voor buigt. Maar dat terzijde.

In dit artikel lees je hoe je een moderne slaaf kan herkennen en hoe die leeft. En misschien herken jij jezelf er in en word je boos op mij. Weet dat ik het met Liefde schreef om jou in jouw diepste kern te triggeren zodat jouw ogen open gaan en jij ook kan uitbreken uit het systeem. Je kan kiezen voor vrijheid of slavernij.

Een slaaf zijn van het systeem is gemakkelijk. Slavernij heeft verschillende namen, afhankelijk van de groepen waar je inzit. Zo noemt het in spiritualiteit; ‘onbewuste of slapende mensen’, in disclosure noemt het ‘schapen’ en voor de overheid noemen ze het bij ‘een nummer’.

Als je wil uitbreken uit slavernij en je wil een vrij leven opbouwen, dan kan je het fundament van vrijheid (dat je langzaam opbouwt) leren in het Pad van Zelfliefde. Want enkel Liefde voor Jezelf maakt mensen vrij. Als jij niet genoeg van jezelf houdt om de andere kant op te lopen, dan zal je nooit vrij zijn. Het Pad van Zelfliefde vind je hier.

De absurditeiten van de moderne slaaf.

1 Absurde logica.

Hij: “Ik vind mondmaskerplicht voor jonge kinderen niet oké. De logica van de staat klopt niet. Je mag zitten in een café, restaurant en voetbalstadion zonder mondmasker, maar op school moet het wel gedragen worden.”

Ik: “Inderdaad. Dus je mag jezelf dronken maken, je mag jezelf volproppen, je mag tussen duizenden onbekende voetballers gaan toejuichen, maar een kind dat elke dag met dezelfde 20 kinderen in de klas zit, die moeten een mondmasker dragen.
Wat ga je doen?”

Hij: “Ik ben boos op de beslissingsnemers!” (er werd al geroepen op dit punt)

Ik: “En wat ga je er nu aan doen?”

Hij: Heel veel geroep en vinger wijzen naar mij en mijn absurde ideeën.

Ik: “Je ontwijkt de vraag. Wat ga je er aan doen voor jouw kinderen?”

Hij: (met gebrul) “Jij! Jij bent een slechte invloed op kinderen. Jij doet altijd moeilijk. Jij loopt niet in de pas. Jij moet altijd anders doen. Bla-bla.”

Ik: “Je antwoordt niet op mijn vraag. Wat ga je er aan doen? Er zijn opties. Wil je de opties horen?”

En toen werd ik buiten gezet met geroep dat ze maar een mondmasker moeten dragen en niet moeilijk moeten doen.

Kenmerken van moderne slaven:

 • Als hun overtuiging in gevaar komt, gaan ze roepen. (Wat doet een hond in het nauw gedreven? Hij gromt en blaft omdat hij bang is.)
 • Ze zijn bang voor verandering.
 • Ze zijn boos, maar ze blijven boos in plaats van er iets aan te doen.
 • Ze luisteren niet naar zichzelf en hun tegenstrijdigheden.
 • Ze luisteren niet naar anderen.
 • Ze staan niet open voor oplossingen of alternatieven.
 • Wanneer jij niet buigt voor hun gebrul, worden ze fysiek of wordt je uitgesloten.
 

Als je wil dat een ander jou hoort, moet je eerst zelf leren luisteren. Zo werkt de wereld. Harder roepen geeft jou geen gelijk. Het bewijst het tegendeel.

Jezelf in 1000 bochten wringen om jouw gelijk te halen, is niet oké. Soms moeten we gewoon eerlijk zijn tegen onszelf en vragen wat we er aan kunnen doen.

Het feit dat je een probleem opmerkt is al goed. Daarna ga je oplossingen bedenken en er iets van uitvoeren. Zo los je problemen op.

Roepen, tieren, brullen, fysiek worden en mensen uitsluiten, lost geen problemen op. Ik heb het geprobeerd, anderen hebben het geprobeerd, het lukt zo niet.

Een oplossing voor het bovenstaande probleem is simpel: Als kinderen op school iets moeten doen dat ze niet willen, dan gaan ze niet meer naar school.

MAAR! Er is leerplicht, en dus moet je voldoen aan die verplichting. Huisonderwijs is dan een optie, maar daar heb je bakken moed en discipline voor nodig.

Voor elk probleem is er ALTIJD een oplossing als je een oplossing wil vinden.

2 Angst om op te vallen.

De logica van de moderne slaaf is absurd. Als (en ik zeg hier echt ALS) ze al durven om een mening te hebben die ingaat tegen die van de maatschappij, dan kunnen ze er niets mee.

Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet KUNNEN. Ze zijn bang om op te vallen door anders te zijn. Maar ze zijn vooral bang omdat ze de mentale kracht niet hebben om tegen de stroom in te gaan.

Als genoeg mensen ‘f*ck you’ zeggen, dan valt het systeem om. Maar het systeem (de maatschappij) is zo ontwikkeld dat als je f*ck you zet, je opvalt en alleen bent.

Je valt op, je bent anders en dan komt de commentaar en angst van anderen.

“Doe niet zo moeilijk! Doe even gewoon! Wees niet zo gek. Jij met jouw absurde ideeën altijd! Moet dat nu echt? Kan je niet gewoon normaal zijn?”

Als je kiest voor vrijheid, dan ben je een ‘moeilijk mens dat aandacht zoekt’.

Niet iedereen is klaar om die woordenschat en negativiteit over zich heen te krijgen. Maar vrije mensen hebben die keuze allemaal gemaakt. Ze hebben allemaal gedaan wat moest gedaan worden en ze zijn vrij.

En de anderen die commentaar hadden? Die zitten nog steeds in de rat-race met een nummertje elke dag zich dood te werken en zich te laten programmeren door programma’s op tv (het heet programma’s met een reden).

Je kan overigens kiezen om vrij te breken en te kiezen voor vrijheid zonder commentaar door iedereen die je nu kent te negeren. Ze kunnen enkel hun angsten op jou projecteren, dus zwijg er gewoon over en ga verder met jouw ontsnappingsplan. (daarover verder meer)

3 Ze zijn bang om alleen te zijn.

Een vrij mens geniet van tijd alleen, kan dingen alleen doen en vertrouwt op zichzelf. Ze hebben geen goedkeuring nodig van anderen om te beslissen wat zij moeten doen met hun leven.

Vrije mensen kunnen keuzes maken en handelen er naar. Ze hebben zelfvertrouwen (dat kan je opbouwen) en zelfzekerheid (dat kan je ook opbouwen). Ze kunnen beslissingen nemen (dat kan je leren) en ze staan op nadat ze een fout hebben gemaakt (dat kan je ook leren).

Interessante artikels die dit uitleggen:

 

Een moderne slaaf heeft anderen nodig die hem/haar uitleggen HOE hij/zij moet denken, omdat ze zelf niet in staat zijn om een eigen mening te vormen.

Ze vragen de goedkeuring aan iedereen en gaan dan NIET over tot actie, omdat ze bang zijn. Ze kunnen geen keuzes maken, moeten alles overdenken en ze hebben ’tijd’ nodig.

Als ik een keuze moet maken, dan win ik informatie in bij mensen die er iets van kennen en maak ik een beslissing. Ik wacht geen weken, ik beslis van zodra ik genoeg informatie heb en vaak al lang ervoor. Ik vertrouw op mijn intuïtie. Als het goed voelt is het een ja, voelt het verkeerd dan zeg ik nee.

De mening van een ander.

Bonus! Als je de mening aan anderen vraagt, dan krijg je meestal HUN angsten op jouw bord, waardoor je nog meer angst krijgt om ooit te beginnen. Door de mening te vragen aan anderen word je minder gemotiveerd. (heb ik geleerd uit eigen ervaring)

Als je een doel wil bereiken en een ander leven wil scheppen voor jezelf, doe jezelf een plezier en zwijg erover maar ga het gewoon DOEN! Scheelt jou een hoop miserie op de lange baan.

Heb je toch advies nodig, betaal dan voor coaches die het al GEDAAN HEBBEN en die jou kunnen motiveren om door te groeien en zwijg tegen alle andere mensen.

Ze steunen jou niet, ze zullen jou niet steunen als je het 100 keer vraagt en hun advies blijft hetzelfde: Al HUN angsten op jouw bord zodat jij HUN angsten stilaan zal geloven.

Geen advies vragen en geen doelen delen met mensen die het niet gedaan hebben. Niet doen.

4 De moderne slaaf denkt in problemen.

De maatschappij leert mensen aan om te kijken naar alles dat fout gaat en alles wat niet goed is aan mensen. Je leert onwaardigheid en onzekerheid aan en je vergeet wat jouw kracht is.

De maatschappij leert mensen aan hoe ze een moderne slaaf moeten zijn.

 • Elke dag netjes gaan werken.
 • De helft afgeven aan belastingen.
 • Lening aangaan.
 • Schulden opbouwen door op krediet te kopen.
 • Geen vragen stellen.
 • Ja knikken.
 • Nieuws kijken en akkoord gaan.
 • Elke avond uren tv kijken.
 • Meer kopen want dat maakt jou gelukkig.
 

Niks mis mee, ik heb zo 32 jaar geleefd en ik was bijna dood. Nu ja, mentaal was ik morsdood, lichamelijk scheelde het een haartje, energetisch was ik al lang begraven.

Sinds ik mijn tv heb afgezet en heb leren denken voor mezelf, ben ik gezond – zowel lichamelijk (yes! zelfs die ongeneselijke ziekten zijn genezen en mijn dokter negeert het), geestelijk (22 jaar depressief en nu ben ik eindelijk gelukkig) en energetisch (niet meer leeggezogen worden rond mensen).

HOE ik mezelf geheeld heb en HOE anderen dat ook doen, leer je in het Pad van Zelfliefde. Want ik moest het zelf doen, het systeem helpt daar echt niet bij.

Als je vrij wil zijn dan MOET je jouw leven omgooien en dat begint met leren DENKEN voor jezelf.

Kies voor:

 • informatieve boeken lezen i.p.v. tv kijken
 • investeer die €1.000 in een cursus i.p.v. die nieuwe smartphone die je nog niet nodig hebt
 • leer koken zodat je WEET wat er in jouw mond gaat
 • laat jouw verleden los en leef in het nu
 • gelukkig zijn is een KEUZE die IEDEREEN kan maken
 • investeer jouw geld i.p.v. het zinloos uit te geven
 • vind een hobby
 • heb een doel in jouw leven (maakt niet uit wat, maar heb alsjeblief een doel)
 • vraag aan jezelf wat JIJ leuk vindt en doe daar meer van
 • en veel meer
 

Leer denken voor jezelf.

Wie ZELF denkt over zichzelf, neemt haar/zijn eigen leven in eigen handen en DAT is vrijheid.

Wie een ander voor jou laat denken is een slaaf en dat komt zo.

In mijn boek Spiegels, een kijk in het onbewuste, leg ik in simpele termen uit hoe het leven werkt en hoe jij vrij kan breken uit het systeem. En omdat theorie saai of onbegrijpelijk (of welk excuus mensen ook maken) is, is meer dan helft van het boek praktijk. Je hoeft het enkel maar te DOEN.

Er zijn 2 werelden, de zichtbare en de onzichtbare. Yes! Er zijn 2 werelden waar we ons echt van bewust moeten zijn.

De ene wereld is die van OORZAKEN en de andere van GEVOLGEN. Dus, de ene wereld en wat je in die wereld doet, is de OORZAAK van wat je ZIET in de andere wereld.

Welke wereld is dan echt?

Vrije mensen beseffen dat 100% van hun zichtbare wereld (wat we zien met onze 2 ogen) gecreëerd wordt door alles wat we doen in de andere wereld, de onzichtbare wereld IN ons hoofd, die gestuurd wordt door GEDACHTEN.

Moderne slaven negeren de wereld van oorzaken (de onzichtbare) compleet en zijn slachtoffer van willekeur. Als je uit slavernij wil, dan moet je controle nemen over jouw GEDACHTEN in plaats van de wereld rondom jou te controleren.

De wereld rondom jou controleren gaat niet. Het put jou uit, maakt jou angstig en verlaagt jouw frequentie.

Vertrouw en laat los. Ga dan naar binnen en organiseer jouw gedachten en gevoelens en ga persoonlijk groeien. Dat leer je in het fundament: het Pad van Zelfliefde. Je moet van jouw innerlijke Ik leren houden, zodat je dag per dag jezelf kan bevrijden van de maatschappij.

5 Slaven geven iedereen en alles de schuld…

… behalve zichzelf.

Als het er echt op aan komt, dan vluchten ze. Ze hebben geen mentale kracht om door te zetten en ze geven zich over aan dat angst stemmetje dat roept dat het onveilig is.

Ze geven de schuld aan alles en iedereen rondom zichzelf en ze ‘zijn overgeleverd aan het leven’.

Als jij denkt dat het leven jou overkomt, dan heb jij het mis. Het leven overkomt jou alleen omdat jij:

 1. Geen doel hebt
 2. Geen mentale kracht hebt
 3. Geen doel hebt
 4. Geen doel hebt
 5. Geen doel hebt
 6. en niet genoeg van jezelf houdt om jouw leven te veranderen en de angst te doorbreken
 

Als jij van jezelf zou houden, dan zou jij uit de ratrace stappen, f*ck you zeggen tegen het systeem, jouw tv afzetten, de radio opfikken en volop investeren in jezelf.

Ik heb geen tijd om tv te kijken of om te praten over het weer. Ik zit met mijn neus in de boeken zodat ik alles leer wat er te leren valt over het leven, hoe ik mijn lichaam kan helen, hoe ik financieel vrij kan zijn (van arm plattelandsmeisje naar succesvolle ondernemer) en hoe ik gelukkig en liefdevol kan zijn.

En ik pas het ook toe. Ik experimenteer, ik probeer uit en ik blijf doen wat werkt en ik zie mijn leven dagelijks veranderen.

Ik lees boeken, ik mediteer, ik neem verantwoordelijkheid voor mijn keuzes en ik ruim de sh*t van mijn verleden op. Elke dag opnieuw.

Ik bouw ACTIEF aan mijn leven en ik doe dat met succes. En jij kan dat ook als jij de moed en de durf in jezelf vindt om de populaire mening van de maatschappij los te laten. Want dat is het probleem. Dat je gelooft dat de maatschappij jou gelukkig wil maken en het beste voor heeft met jou.

Lees mijn boek Spiegels om te begrijpen hoe het leven werkt en HOE JIJ, ja JIJ! een ander leven voor jezelf kan scheppen. Vrijheid is een keuze als jij daarvoor durft kiezen. Durft.. Want er is verdomd veel moed voor nodig. En die moed kan je enkel vinden als je een doel hebt, iets om voor te strijden.

En maak het een goed doel, want de weg is lang en je wil onderweg niet opgeven. Dat is zonde van jouw energie en tijd.

Heb je hulp nodig om een doel te zetten, de moed te vinden en een stevig fundament te bouwen voor jouw nieuwe leven dat van de eerste keer goed is, dan is het Pad van Zelfliefde voor jou.

6 Moderne slaven zijn materialistisch

Een dure auto maakt jou niet gelukkig. Een groot huis ook niet. Een partner maakt jou ook niet gelukkig. Gezond zijn maakt jou niet gelukkig. Veel geld hebben maakt jou niet gelukkig. Die betere / andere job / promotie maakt jou niet gelukkig.

Hoe meer je streeft naar MEER, hoe minder gelukkig je wordt en hoe meer angst je hebt om alles te verliezen.

Vrije mensen zijn bereid om alles te verliezen en opnieuw op te starten als dat nodig is. Slaven zijn bereid om te vechten tot de dood om hun materiële bezit te verdedigen.

Als ik alles wat materieel is in mijn leven (inclusief mensen) zou verliezen, dan is het zo en ga ik verder met mijn leven en begin ik opnieuw. Als ik alles verlies dan verlies ik maar alles.

Maar het allerbeste heb ik nog: ‘IK!’

Ik ben de enige mens waar ik een heel leven lang mee zit opgescheept. Ik heb geleerd om lief te zijn voor mezelf en mezelf alles te geven wat ik echt nodig heb.

 • kennis
 • vaardigheden
 • betere mindset
 • expertise
 • talenten
 

Ik ben rijk VANBINNEN en ik kan overal een nieuw leven beginnen omdat ik alles al heb IN mij. Alles wat voor mij super belangrijk is, zit IN mij. En als ik ooit opnieuw moet beginnen, dan ben ik binnen 1 dag gestart. Ik hoef het enkel maar UIT mij te halen en te delen met mensen in ruil voor geld en tadaa.. In 1 dag een nieuw leven.

Als je angst hebt om alles wat je hebt te verliezen, denk dan een keer heel goed na over jouw leven. Zijn de spullen echt het allerbelangrijkste voor jou? Maken al die spullen jou echt gelukkig of vullen ze een gat op in jezelf?

Vind jij jezelf eigenlijk wel leuk? Stel jij jouw gezelschap op prijs?

Ontsnappen uit de moderne slavernij.

Om vrij te zijn, moet je ALLES opgeven dat jou gevangen houdt.

That’s it.

Maar wat houdt jou gevangen?

 • Jouw gedachten
 • Spullen (materialisme)
 

Het enige dat jou gevangen houdt in het leven dat je hebt als moderne slaaf, zijn jouw gedachten over wie jij bent. En spullen.

Ik zeg niet dat je jezelf moet ontdoen van al jouw spullen, dat hoeft niet. Maar je moet jezelf ontdoen van de angst om alles te verliezen wat je hebt EN de emoties die jij op die spullen legt. Wie ben jij zonder jouw spullen?

Ontdenk jezelf

Deze website heeft als slogan: ontdeNk jezelf.

Om jezelf te ontdeKken moet je jezelf ontdeNken. Je moet anders leren denken over hoe je kan leven als mens.

Het verhaal dat wordt aangeleerd op school en op tv, is niet het ideale pad dat een mens kan bewandelen. Er zijn alternatieven voor degenen die er voor open staan.

 • iedereen kan financieel vrij zijn
 • iedereen kan gezond zijn (als ik kanker kan genezen door lief te zijn voor mezelf, dan kan iedereen dat – ik ben geen dokter – eigen ervaring)
 • iedereen kan positieve relaties hebben
 • iedereen kan gelukkig zijn (het is maar een keuze)
 • iedereen kan zich vrij voelen
 • iedereen kan rust ervaren
 

ALS je ervoor kiest om te doen wat je MOET doen om vrij te breken uit de gevangenis die jij voor jezelf hebt gebouwd IN jouw gedachten.

Als je een eenvoudig maar uiterst efficiënt stappenplan nodig hebt, dan is het Pad van Zelfliefde jouw gids om jouw fundament van jouw nieuwe leven stevig te bouwen.

Of begin met het boek Spiegels, een kijk in het onbewuste van Marieke Bertens te lezen. Het doet jouw ogen open gaan en helpt jou om tot actie over te gaan.

Of doe niets. Maar klaag dan ook niet over hoe de maatschappij absurde dingen beslist die geen steek maken. En word dan ook niet boos en reageer jouw boosheid ook niet meer af op vrije mensen.

Ik ben vrij en dat kan jij ook zijn als jij dat echt wil.

x Marieke

ps: Ik oordeel niet. 5 jaar geleden was ik deze persoon zelf, waardoor ik perfect weet wat het probleem is. Ik was een moderne slaaf en ik wist het niet. Ik schrijf dit omdat ik dit artikel jaren geleden had willen lezen, in de hoop dat het mij vroeger had wakker gemaakt.

Even delen op sociale media! Uiteraard kan dat!

Hoe kan je vrijbreken uit het systeem? Bestaan moderne slaven? Hoe kan ik vrij zijn? Hoe kan ik gelukkig zijn? Hoe kan ik kiezen voor een beter en bewuster leven?
Hoe kan je vrijbreken uit het systeem? Bestaan moderne slaven? Hoe kan ik vrij zijn? Hoe kan ik gelukkig zijn? Hoe kan ik kiezen voor een beter en bewuster leven?

Andere artikels die jij misschien interessant vindt.

 

Meteen aan de slag met een stappenplan?

 • Het Pad van Zelfliefde is het fundament voor een vrij en succesvol leven en leert jou persoonlijke groei aan op de 3 vlakken van jouw zijn (denken, lichaam en energie / Ziel)
 • Boek Spiegels van Marieke Bertens (auteur van dit blog) vertelt jou in heldere taal hoe het leven werkt en hoe jij kan kiezen voor verandering.
 

Er is maar 1 iemand die jouw leven kan veranderen, en dat ben jij. Jij alleen hebt die macht, niemand anders. Ben jij een moderne slaaf en wil jij veranderen? Schrijf jou in op de nieuwsbrief en krijg wekelijkse tips in jouw mailbox.

Geef een antwoord