Periodiek vasten – waarom?

Door Marieke in Blog - 24 september 2019
Ik ben geen dokter. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Advies volgen is op eigen risico.
Links kunnen affiliate links zijn waardoor een commissie kan worden verdiend.


Iedereen heeft wel eens gehoord over vasten, het niet eten van bepaalde voedingswaren of gewoonweg niet eten. Periodiek vasten is een vorm van vasten waarbij jij niet eet tussen bepaalde uren, elke dag, gedurende minstens 12 uur.

Ik vast al meer dan 2 jaar, periodiek, en soms met een water vast (enkele dagen leven op enkel water). Het heeft mijn leven aangenaam verbeterd. Uiteraard wil jij er alles over weten, dus hier gaan we.

Wat is periodiek vasten?

Periodiek vasten is een vorm van vasten.

Het voordeel van deze vorm is dat jij kan eten wat jij wil, er zijn dus geen voedingsrestricties. Er zijn alleen beperkingen wanneer jij kan eten en drinken.

Ik vast tussen 18u en 10u, de nacht telt dus ook mee. Dat wil zeggen dat ik 8 uur tijd heb om te eten en te drinken. En ik kan in principe alles eten wat ik wil. Maar ik begon met een periode van 12 uur.

Als jij jouw eetmomenten wil beperken dan raad ik jou aan om te bekijken wanneer jij ontbijt neemt. En daar trek jij dan 12 uur af, zodat jij weet wanneer jij ’s avonds start met jouw vasten. Dus neem jij ’s morgens om 7 uur ontbijt (een koffie telt ook), dan stop jij ’s avonds om 19u met eten en drinken (ook geen water).

Periodiek vasten verandert het lichaam.

Periodiek vasten heeft ontzettend veel voordelen voor het lichaam.

Om voedingsstoffen te verteren, gebruikt het lichaam energie. Hoe hoger de frequentie van de voeding die jij eet (groenten, fruit, noten en alles wat niet bewerkt is), hoe minder energie jouw lichaam nodig heeft om het te verwerken en hoe meer energie er effectief uit de voeding gehaald wordt.

Pure, hoge frequentie voeding, recht uit de grond, heeft veel voedingsstoffen en weinig (of geen) vervuiling voor het lichaam. En hoe minder vervuiling, hoe gemakkelijker jouw lichaam het verteert.

Daarnaast heb jij ook alle bewerkte producten, fastfood, witte suiker, zuivel,… Die producten zijn ontzettend vervuilend voor het lichaam. En jouw lichaam heeft heel veel energie nodig om deze stoffen te verwerken. Hoe meer van deze stoffen jij inneemt, hoe meer jij jouw organen en lichaam in het algemeen belast. Na het eten van deze producten heb jij zin in een dutje – omdat het jouw lichaam uitput.

En als jij dan ook nog een hele dag eet en drinkt – dan heeft jouw lichaam de tijd niet om deze stoffen uit jouw lichaam te reinigen. Jouw lichaam heeft geen andere keuze dan deze stoffen op te slaan in jouw lichaam, met alle gevolgen van dien.

Periodiek vasten geeft jouw lichaam minstens 12 uur om zichzelf te reinigen van alle vervuiling.

Wat gebeurt er?

Van zodra jij de keuze maakt om te vasten, verandert jouw lichaam. Jouw lichaam is energie en reageert op de manier waarop jij denkt en handelt. Als jij jouw lichaam rust gunt, dan kan jouw lichaam van binnenuit helen. De vervuiling wordt buitengewerkt.

De eerste dagen ga jij een opflakkering krijgen van jouw ziekten. Ontstekingen worden erger, uitslag wordt erger, hoofdpijn wordt erger. Dat wil zeggen dat jouw lichaam grote schoonmaak houdt. En tijdens een grote schoonmaak staat het huis eerst best overhoop, kasten worden van de muren getrokken en leeggemaakt om te poetsen, en het lijkt veel vuiler dan ervoor. Hetzelfde gebeurt in jouw lichaam.

Dit is tijdelijk en hoort erbij. Veel puur water (geen kraanwater) drinken helpt, zeker de eerste dagen.

Maar daarna is het hemels.

  • meer energie
  • minder zin in zoet
  • helderder hoofd
  • betere concentratie
  • meer zin in beweging
  • pijnen verdwijnen stilletjes aan
  • minder slaap nodig
  • uitslag en ontstekingen verminderen
  • je verliest gewicht

777

Een bijwerking van periodiek vasten is gewichtsverlies en het helen van jouw lichaam. Een andere bijwerking is een veel helderder hoofd, meer concentratie en meer positiviteit.

En na een tijd ga jij een andere kijk op voeding hebben.

Je bent wat je eet.

Of beter, zoals ik het meer passend vind: “Je eet wie je bent.”

Je eet wie je bent, of zoals jij denkt.

Als jij gaat vasten, in welke vorm ook, ga jij jouw denken herprogrammeren. Want jij bent het gewend om toe te geven aan de nood aan comfort. Ik heb warmte en liefde nodig, dus ik eet. Eten is een verslaving, om ons hart op te vullen met warmte.

We missen warmte in onszelf, we missen liefde voor onszelf, en daarom eten we. Anderen lossen datzelfde probleem op door alcohol, roken, drugs, gokken, gamen, werken,…

Jij eet. En dat is oké.

Door minder vaak te eten, los jij een groot deel van jouw probleem op. Enerzijds kan jouw lichaam een stuk helen en word jij gezonder. Anderzijds krijgt jouw hoofd tegenwerking en zeg jij tegen jezelf: “het kan ook anders”.

In plaats van jouw lichaam vol te stoppen met voeding dat het eigenlijk vergiftigd of niet nodig heeft, ga jij jouw lichaam rust gunnen. En dat is zelf liefde.

Anders eten verandert het denken.

Uiteindelijk ga jij op zoek moeten gaan naar manieren om het hoofd stil te krijgen zodat jij die behoefte ’s avonds niet meer hebt om te eten. Jij zoekt een andere manier om die warmte in jezelf te vinden.

Ik stopte met tv kijken en ging ’s avonds iets doen dat wat meer productiever is. Ik ging puzzelen, kruiswoordraadsels oplossen, boeken lezen, schilderen, creatief bezig zijn, voorbereidend koken en ik ontdekte mijn liefde voor schrijven.

Daar haal ik nu mijn warmte uit. En ik merk dat als ik toch nog ’n keer tv kijk, dat ik altijd weer op zoek ga naar iets om te eten. Maar als ik mijn hoofd bezig houdt door iets productief te doen, dan heb ik helemaal geen honger of zin in eten.

Doordat ik manieren zocht om mijn hoofd bezig te houden zodat ik niet de hele avond aan eten zou denken, leerde ik mezelf andere gewoonten aan. Ik leerde mezelf kennen op een andere manier. Ik kreeg ook veel meer geduld en ik werd een spons voor kennis.

Periodiek vasten zorgt ervoor dat ik mezelf nuttig bezig hou, dat ik leer en groei in mijn kennen en kunnen.

De volgende stap.

Als jij het periodiek vasten onder de knie hebt, dan ga jij automatisch anders omgaan met eten. Dat hoef jij niet te forceren, het overkomt jou gewoon.

Jij gaat merken dat jij meer water gaat drinken, minder suiker gaat eten en dat jij over het algemeen minder eet. Er komt meer ritme in.

Ik eet momenteel 2 maaltijden per dag met af een toe een koekje tussendoor en ik drink ongeveer 2 liter water.

Moeten wij 3 maaltijden per dag eten met 2 tussendoortjes? Nee! Helemaal niet. 2000kCal per dag is dikke zever in pakskes (zoals ze hier in Vlaanderen zeggen), het is een dikke vette leugen.

We hebben geen 2000kCal per dag nodig. Ik kan veel beter functioneren op 1 komkommer en 1 rode biet met een handje noten, dan op alles wat nodig is om 2000kCal te halen.

Het gaat niet om hoeveel jij eet, het gaat om wat jij eet.

Als jij verder wil met het helen van jouw lichaam, schrap dan alcohol, witte suiker en dierlijke producten.

Waarom?

Alcohol (of spirits) laat jouw grenzen zakken en inviteert spirits (geesten en andere narigheid) in jouw energie. Alcohol of de bijnaam ‘spirits’ zegt het zelf. Daarnaast is alcohol een vorm van witte suiker.

Witte suiker is puur vergif voor jouw lichaam. Suiker in fruit en sommige groenten hebben alle nodige stoffen erbij om de suiker af te breken (de vezels, vitaminen en mineralen). Witte suiker heeft dit niet, het is gestript van alles wat goed is en alleen dat was slecht is, is gehouden.
Om witte suiker (dat bijna overal in verwerkt zit) te verteren, moet jouw lichaam zijn reserves aanspreken. Het lichaam heeft geen keuze, het moet nuttige voedingsstoffen in het lichaam opnemen om de suiker te verteren. En dat maakt jou moe.

Dierlijke producten zijn dood. Of je nu wel of niet een dier mag eten is hier niet aan de orde. Het gaat hem om de energie van het dier dat jij opeet. En daar wil ik jou even attent op maken.

Als ik jou jouw hele leven opsluit in een ruimte ter grootte van een toilet, en ik geef jou voeding die jou vet maakt en ik neem jouw baby’s weg – hoe voel jij je dan? Gestresseerd?

Wel, deze dieren die in de winkels verkocht worden, zijn een pakje stress. Als jij dat vlees eet, dan eet jij een pakje stress. Net als die eieren van legkippen in een hokje dat net groot genoeg is om hun kont te draaien. Een eitje vol stress.

Ik eet amper vlees omdat ik de stress voel van het dier dat op mijn bord ligt. De stress die ik voel legt een knoop in mijn maag en ik kan het niet eten. Dat vlees verlaagt mijn energie zoveel, dat ik liever niet eet. Het is het niet waard. Dat is een keuze.

Eet ik vlees? Ja. Ik eet 1 keer per week een hele kleine portie (100 gram ongeveer) dat ik bestel via deze initiatieven.

777

Ik ben van mening dat vlees eten, in de mate dat nodig is, niet slecht is. Maar bekijk wel welk vlees jij eet. En dan bedoel ik de energie die erachter zit.

Er zijn genoeg verhalen over de Indianen die tijdens een hongersnood bidden voor eten. Een buffel wandelt hun kamp binnen en knielt om te worden opgegeten.

Is vlees eten slecht? Af en toe niet. Elke dag is een ander verhaal naar mijn mening. Maar het gaat hem om de levensomstandigheden van het dier. Was het een gelukkig kuiken of had het stress?

De nadelen van periodiek vasten.

Wat als jij naar een feestje mag, of op restaurant gaat? Blijf jij dan vasten of neem jij een snipperdag? Ik nam wel eens een snipperdag omdat uitleggen tegen anderen dat ik elke avond vast, meer problemen met zich meedroeg dan gewoon gezellig mee tafelen of wat drinken. En uiteindelijk koos ik er zelf voor om mee op restaurant te gaan omdat het leuk is.

Na een tijd werd mijn schema van vasten veel belangrijker dan ’s avonds laat op restaurant gaan. Ik gaf anderen de keuze of te lunchen, of niet met mij weg te gaan.

Een ander werkpunt is niet meer snel wat eten als jij voor de tv zit. Want tv kijken doet vaak eten. Een gezellige film kijken met popcorn zit er tijdens jouw 12 uur vasten ook niet meer in.

Het is belangrijk dat jij daar eventjes bij stil staat. Onze maatschappij draait om eten en drinken. Alle sociale gelegenheden omvatten een vorm van eten en een vorm van drinken. En als jij gaat vasten, moet jij daar tegenin gaan.

Vasten daagt jou uit om jouw geloofssysteem te veranderen. Is eten echt zo noodzakelijk? Is een maaltijd delen een absolute must elke keer ik mijn vrienden zie. Kan het ook anders?

Periodiek vasten, het hoe, wat en waarom. Met alle voor en nadelen en welk effect het heeft op lichaam en geest. Vasten is meer dan letten op de voeding, het herprogrammeert het denken.
Deel op sociale media 🙂

Wat is jouw mening over vasten?

Deel jij de mening dat periodiek vasten jouw lichaam kan helen? Dat het jouw energie verhoogt en dat het stiekem ook jouw denken verandert?

Wil jij jouw ervaringen delen met anderen? Zet het in de reacties.

Misschien wil jij ook wel deze artikels lezen?

Geef een antwoord