Spiegelend gedrag van je kinderen – in de praktijk (deel 2)

Door Marieke in Blog - 21 november 2018
Ik ben geen dokter. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Advies volgen is op eigen risico.
Links kunnen affiliate links zijn waardoor een commissie kan worden verdiend.


In het vorige artikel (Spiegelend gedrag van je kinderen – in de praktijk) kon je al 4 zeer specifieke situaties lezen die mij persoonlijk tot inzicht moeten brengen. Ze zijn goed gedetailleerd uitgewerkt, en geven een mooi inzicht van veel voorkomend gedrag bij kinderen.

In aanvulling kan je hier nog andere gedragingen bekijken en bestuderen om jou beter inzicht te geven in nog ander gedrag van je kind.

Lees eventueel eerst:

Ongewenst gedrag bij kinderen, wat spiegelen ze?

Mijn kind is eigenwijs

Ben jij eigenwijs, moet het altijd op jouw manier? Krijgt je kind af en toe (of nooit) inspraak, zelfs niet op de kleine dingen?

Je kan anderen een keuze geven, minder zwart/wit denken, minder je eigen gedachten doordrukken, leren afwachten, de controle los te laten.

Mijn kind is veeleisend

Hoe veeleisend ben jij? Misschien niet direct naar anderen toe, maar ook naar jezelf. Durf kritisch je eigen gedrag te onderzoeken en zoek uit of jij ook veeleisend bent. Kan het wat minder?

Probeer jezelf uit te dagen door minder veeleisend te zijn naar jezelf en/of anderen. Kijk of je je waarden en normen niet een beetje kan verleggen? Zijn je overtuigingen wel correct voor jou, ben je er blij mee, of zijn ze aangepraat en leef je volgens de overtuigingen/gedachten van een ander?

Werk met kleine beetjes, en dat zal al een klein of groot verschil kunnen maken.

Je kind is superaanhankelijk

Je kind wil altijd bij je zijn, wil alles doen dat jij doet en liefst aan je vastkleven.

Wat kan jij niet loslaten, of wie kan jij niet loslaten? Is er iets waar je ongelofelijk veel belang aan hecht, waar je niet zonder kan?

Dat kan een persoon zijn, je geloof in of over iets, of gedachten die je niet kan loslaten. Heb je een overtuiging die je bij hoog en laag probeert te houden, of heb je een angst die je maar niet kan loslaten?

Als je kind aan je vastgelijmd is, dan moet jij loslaten. Niet je kind, maar dat iets waar je ondanks alles, toch aan vasthoudt.

Mijn kind panikeert bij problemen

Hoe reageer jij als er een probleem zich stelt? Wat is jouw reactie, ben je kalm? Wat als het niet volgens jouw planning gaat, krijg je stress? En wat als het niet lukt, ga je roepen, tieren, met dingen gooien?

Leer een beetje los te laten, te relativeren. Wat verwacht je van een ander? Moeten zij perfect zijn? Kan een ander niet eens te laat zijn omdat die in de file staat? Kan je niet in plaats van te roepen en te tieren, hulp inroepen als iets niet lukt? Misschien kan je leren je problemen onder woorden brengen, waardoor je vanzelf wat kalmer kan zijn.

Eventueel kan je jezelf even in de schoenen van een ander plaatsen. Wat zou jij tegen een andere persoon zeggen die jouw probleem ondervind. Zou je hem troosten, helpen, vergeven,… Doe dat dan ook bij jezelf.

Mijn kind is hysterisch als het buiten de lijntjes kleurt.

Dit hangt samen met vorige. Mijn kind is hysterisch als ze buiten een lijntje heeft gekleurd. Echt hysterisch.

Hoe denk jij over buiten de lijntjes kleuren, dingen anders doen? Stop jij alles en iedereen in een hokje, ben jij een hokjesdenker? Moet het alles volgens een bepaald stappenplan gebeuren, of kan er wat afgeweken worden van het plan?

Durf je eigen mening te hebben en durf gewoon jezelf te zijn. Je past niet binnen een hokje, daar ben je veel te uniek voor. Laat dat denken los en stop met anderen ook in hokjes te stoppen. Je kind is ook uniek, het wil zichzelf zijn. Jouw kind kleurt buiten de lijntjes en spiegelt jouw angst om anders te doen.

Je kind wil dat je buiten de lijntjes kleurt, dat je die hokjes overboord gooit en dat je gewoon jezelf kan zijn.

Mijn kind wil niet opruimen

Er zijn 2 mogelijke denkpistes.

1 – Jij ruimt niet op, je hebt overal rommel liggen. Je bent emotioneel gehecht aan je spullen. Misschien heb je gewoon veel te veel spullen (zoals 50 paar schoenen, kasten vol knutselmateriaal, herinneringen, oude kleding die niet past, ..)

2 – Je hoofd is een warboel. Het wordt tijd om je gedachten te ordenen en prioriteiten te kiezen. Welke gedachten of overtuigingen heb je nog nodig en welke kan je loslaten. Maak het jezelf gemakkelijk en laat aangeprate overtuigingen los.

In mijn geval zijn beide van toepassing. ’t Is een werk van lange adem geworden, maar het lukt best goed tegenwoordig.

Mijn kind wil niet spelen

Doe jij nog leuke dingen in je leven? Doe jij nog dingen die JIJ wil doen, of doe je enkel nog dingen die moeten.

Ja, we hebben allemaal veel te weinig tijd, iedereen heeft maar 24 uur in een dag en als we huishoudelijke taken laten liggen om tijd te maken voor onszelf, dan voelen we ons schuldig.

Als jij geen tijd maakt om leuke dingen te doen voor jezelf, dan kom je in een depressie of een burn-out ofzo terecht. Dat is het niet waard (ik spreek uit ervaring).

Fuck egoïsme!

Jij gaat NU 1 uur per week tijd inplannen voor jezelf. En als de sokken en handdoeken niet zijn gevouwen, dat moet iemand anders dat maar doen. JIJ BENT GEEN SLAAF van je huishouden. Laat je kinderen en/of partner helpen, dat mag!

Hoe kan je van iemand anders houden, als je niet eens voldoende tijd maakt om jezelf te verwennen, om van jezelf te houden? Denk daar maar eens goed over na!

Mijn kind wil enkel nog kleuren

Leuk he, een super creatief kind. Tot dat je beseft dat je kind uitsluitend nog kleurt (ik had er zo eentje) en verder niets anders wil spelen.

Je kind probeert je duidelijk te maken dat je meer mag ontspannen, je mag meer kleur (vrolijkheid, liefde, genegenheid) toelaten in je leven.

Dit sluit dus aan bij het vorige punt. Dus ja, plan minstens 1 uur onverdeelde aandacht voor jezelf in je agenda en doe ENKEL dingen voor JEZELF. Dat mag, dat is toegestaan.

En als iemand durft te beweren dat je een egoïst bent, dan zeg je maar dat jij geen slaaf bent van de andere, en dat je respect verdient.

 

Mijn kind is tegendraads

Hoe tegendraads ben jij? Ga jij tegen je EIGEN overtuigingen in, sla jij je eigen raad in de wind? Hoe gaat het met het volgen van advies? Vecht je tegen?

Jij zegt tegen je kind: Geen snoep voor bedtijd, en zelf eet je een zak chips op voor de tv. Je kind moet elke avond huiswerk maken en jij stelt je taakjes uit tot morgen.

Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden.

Mijn kind heeft oorpijn/last van oren/luistert niet.

Deze kennen we allemaal wel, ik heb er zo’n 3. Niet fijn.

Wat wil ons kind ons vertellen? Je kind wil je duidelijk maken dat jij ook niet luistert. En dat kan heel veelzijdig zijn.

Je luistert niet naar je kind (je bent altijd druk druk bezig), je zit teveel op je smartphone, kijkt teveel tv,… Je kind heeft onverdeelde aandacht (=liefde) nodig, ook als jij ’s avonds nog snel je mails wil lezen.

Onze regel is: Elk uur, 15 minuten onverdeelde aandacht, ongeacht of onze kinderen lief of stout zijn. Dat stoute gedrag verminderd trouwens automatisch door dit systeem.

Maar het kan ook betekenen dat jij niet naar je eigen gedachten luistert, je intuïtie negeert, je dagdromen als onzin afdoet, je dromen niet najaagt en nog wat.
Misschien heb je je eigen waarden en normen overboord gegooid voor iets of iemand. Misschien ben je helemaal niet gelukkig in je situatie en wil je weg. Je krijgt dan oplossingen, maar je neemt ze niet aan. Je luistert niet naar je hart, en uit ervaring kan ik je vertellen dat je hart het meestal juist heeft.

Durf eens anders te denken, te luisteren naar dat stemmetje binnenin je. Misschien luisteren je kinderen dan ook beter?

Mijn kind durft niet te fietsen, zwemmen, springen, …

Alle 3 hebben betrekking tot het in beweging zetten van jezelf.

Waar durf jij de stap niet te zetten? Durf jij een bepaald project niet aan te gaan, durf je bepaalde gedachten niet onderzoeken? Waar twijfel je nog aan? Wat houdt je tegen om een bepaald iets in beweging te zetten?

Waar durf jij de sprong niet wagen?

Dat kan iets heel specifiek zijn, zoals een nieuwe job aannemen, twijfelen of je moet verhuizen, twijfelen of die cursus wel iets is voor jou, of je wel moet investeren in jezelf,…

Je kind dwingen om ergens af te springen haalt niks uit. Kies er zelf voor om al dan niet te springen en maak een duidelijke beslissing. De volgende dagen zou je kind wel moeten durven springen/fietsen enz.
Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat je beslissing niet goed is, dat je er nog even over moet denken of dat het gedrag betrekking heeft op iets totaal anders.

Het kan uiteraard ook zijn dat je kind gewoon nog niet in staat is om de fietsen, zwemmen, springen en gewoon meer oefening nodig heeft. Maar ik raad je bovenstaande toch ook aan hoor ;).

 

Ander gedrag?

Heb je hulp nodig bij ander gedrag? Wees specifiek en zet het in de reacties, we helpen zo snel mogelijk om mee te denken!

Je mag me ook mailen als je dit te persoonlijk vindt.

Geef een antwoord