Waarom is suiker slecht voor je (kind)?

Door Marieke in Blog - 15 november 2018
Ik ben geen dokter. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Advies volgen is op eigen risico.
Links kunnen affiliate links zijn waardoor een commissie kan worden verdiend.


Ik wil je een heel persoonlijk verhaal vertellen over mijn kinderen en hun gezondheidsproblemen. En ik verklap je alvast de clou van het hele verhaal: Suiker is slecht voor je kind. Ik vertel je hoe ik erachter kwam, hoe de dokters versteld stonden van mijn bevindingen en hoe andere kinderen dezelfde transformatie doormaken omdat ik de ouders informeer.

 

De geboorte van onze jongste spruit

3 jaar geleden werd mijn jongste dochter geboren. Wat een dotje.

Na enkele uren had het arm kind last van onuitstaanbare krampen met helse huilbuien tot gevolg. En niet alleen zij had krampen, ik had ze ook.

Het ziekenhuispersoneel wist me alleen te vertellen dat het allemaal wel zou overgaan. Dat het normaal is, misschien een reactie op een medicijn (ik had een keizersnede ondergaan).

De huilbuien werden erger en wat vreemd was, mijn krampen werden ook erger. Ik was zo opgeblazen dat zelfs stappen niet meer ging. We hadden een probleem en niemand wou of kon ons helpen.

Paleo

Een tijdje daarvoor leerde ik iemand kennen die de paleo levenstijl had aangenomen en van veel van haar gezondheidsproblemen kwijt was (na enkele dagen en weken).

Ik zocht meteen op wat paleo eten betekende, kocht een boek met uitleg en recepten en begon de volgende dag met onze nieuwe levensstijl. Amper 6 uur later waren de huilbuien flink afgenomen en kregen we rust in onze darmen.

De volgende dag was er rust, stilte en kwamen we op adem.

In ruil kreeg ik een immense hoofdpijn door af te kicken van bepaalde stoffen in onze voeding.

Wat is paleo?

Paleo, of het oerman dieet, is een levenstijl die is gebaseerd op wat de oermens vroeger voor handen had. Oermensen hadden geen boerderijen, geen winkels en al zeker geen bewerkte voeding.

Wie volgens het paleo principe eet, eet:

  • groenten/fruit
  • noten/zaden/pitten
  • vlees/vis/eieren

 

Je eet dus geen:

  • bewerkte voeding (pakjes/zakjes, brood, frieten, snoep, soep uit blik,…)
  • zuivel (koe-, schaap-, geit-, paardemelk is allemaal geschrapt, inclusief varianten zoals boter, yoghurt, pudding)
  • granen (brood, pasta, rijst, enz. eet je niet)
  • bewerkte suiker (kristalsuiker, rietsuiker,..)

 

Met andere woorden; Als je een grootwarenhuis binnengaat, kan je 90% overslaan en naar de verse producten wandelen.

Ik wil hier al een notitie maken. Wij eten al 2 jaar geen paleo meer omdat ik merkte dat ik iets tekort kwam. Enerzijds wilde ik (en mijn dochters) geen vlees meer eten en had ik granen opeens broodnodig.
Uiteindelijk schakelden we over op vegan en we zijn nog nooit zo gezond geweest. Ondanks dat het uitdagend is om vegan met kinderen te eten, is het de beste beslissing ooit geweest in ons leven.

Vegan en paleo zijn zeer gelijkaardige levensstijlen die zowel zuivel als suiker en bewerkte producten schrappen. Het enige grote verschil is dat de ene vlees/vis/eieren eet en de andere graan.

Maar goed, we aten met ons 3 paleo. Doordat we paleo aten, kregen we meer energie (en nog niet zo’n beetje). Mijn lichaam was veel minder moe en ik kon voor het eerst in lange tijd weer helder denken.

Vreemd.

Ik kon me concentreren, had meer energie, gezondheidsklachten verdwenen als sneeuw voor de zon,..

En mijn oudste dochter (toen 1,5 jaar oud) maakte opeens een grote sprong vooruit in haar ontwikkeling. Iedereen in onze omgeving vroeg me af wat er aan de hand was met haar, waarom lukte het nu opeens wel? (Ze had best veel ontwikkelingsachterstand op taal en grove motoriek) Ze sliep ook opmerkelijk minder, zowel overdag als ’s nachts.

Hier is meer aan de hand dacht ik toen. En dan ben ik het effect van suiker op het lichaam gaan onderzoeken.

De onderzoeken die ik tegenkwam waren geheel in lijn met mijn bevindingen. Maar waarom werd suiker dan niet verboden in ons land?

Ik vond pas veel later het antwoord op die vraag. Suiker wordt niet verboden omdat er geld mee te verdienen is. Volg het geld naar de farmaceutische sector en je vindt heel veel antwoorden op vragen die niet mogen worden gesteld.

 

Fast forward, 2 jaar later

Op een gegeven moment liet ik paleo voor wat het was. We aten nog steeds een pak gezonder dan voorheen (2 groentenmaaltijden en 2 fruitmomenten per dag, met veel verse producten). En we voelden ons nog steeds goed.

Op een bepaald moment werd ik minder streng en liet ik de kinderen weer ontbijtgranen, boterhammen met choco en meer koekjes eten.

Ik kreeg opmerkingen van de juffen op school in verband met de spraakontwikkeling van mijn oudste dochter (toen 4 jaar). Er werd logopedie aangeraden, met spoed.

Ik maakte een afspraak bij de NKO-arts en hij stelde vast dat door een chronische ontsteking van het binnenoor, mijn dochter haar gehoor minder dan 75% was. Ze hoorde de klanken niet, waardoor ze ze ook niet goed articuleerde.

Hij stelde buisjes voor want dat is zeer succesvol bij kinderen.

Ik zei nee.

Toen hij vertelde dat mijn dochter een chronische ontsteking van het binnenoor had, wist ik meteen hoe laat het was. Ik had het allemaal al een keer gelezen en besloot daar en dan dat ik mijn kind niet ging laten behandelen voor haar gehoorproblemen.

Nee hoor, ik ging het zelf doen.

Ik gaf mezelf exact 1 maand de tijd om haar gehoor weer 100% te maken en vertelde het aan niemand behalve mijn man. Ik mocht van hem alles uittesten, op voorwaarde dat ik over exact 1 maand op controle ging bij de NKO-arts. En dat deed ik ook.

Het effect van suiker op je kind

Na exact 1 maand stelde de NKO-arts vast dat de ontsteking van haar oren volledig was verdwenen, ze had geen gehoorproblemen meer en hoorde alles.

Maar dat wist ik ondertussen al.

Straffer nog, onze hele omgeving (inclusief de juf) merkte na amper 10 dagen op dat mijn dochter veel duidelijker sprak, meer letters uitsprak (opeens kwam de ‘r’ tevoorschijn) en dat ze pakken verstaanbaarder was. Het contrast was gigantisch.

Maar daarnaast werd ze ook veel rustiger, ondernemend, begripvoller naar haar zus toe en je zag haar oogjes weer stralen. De dofheid was eraf. Haar exceem verdween bijna helemaal, haar grove motoriek ging weer veel beter en haar buik was weer plat in plaats van opgeblazen.

En wat deed ik?

Ik schrapte 80% van haar suikeropname.

Nieuw dieet

Onze dochter ging op een nieuw ‘dieet’ met nieuwe regels opgelegd door mij.

En dit is wat we deden.

’s Morgens kreeg ze een boterham met choco, salami of waar ze zin in had. Bij die boterham moest ze minstens 100 gram fruit of groenten eten.

In de voormiddag was er een fruitmoment, 1 heel stuk fruit of zo’n 150 gram.

’s Middags kreeg ze boterhammen, soep, noten of waar ze zin in had. Daarnaast moest ze opnieuw minstens 100 gram fruit of groenten eten.

In de namiddag was er 1 koekje (of ander dessertje).

’s Avonds moest ze minstens 100 gram groenten eten. Als dessert was er fruit met een half potje pudding, klein stukje cake of iets dergelijks.

We dronken enkel nog water.

En dit bovenstaande is al wat ik veranderde. Ik schrapte 80% van de inname van bewerkte suiker (witte suiker) en verving deels ervan door natuurlijke suiker (fruit).

En ze kan nog steeds choco of een koekje eten, of een sapje drinken. Alleen in mindere mate.

Mijn dochter eet 80% mee vegan (ze wil geen vlees eten op salami na). Daarnaast mag ze nog steeds koekjes, dessertjes, salami, choco,.. eten. Ze weet dat zolang ze haar groenten en fruit opeet, ze ook zoetigheid (binnen de perken) mag eten.

 

 

Heb jij een gelijkaardig verhaal? Laat het ons weten in de reacties. Je helpt er zoveel andere kinderen mee door hier een reactie te plaatsen. x Dankjewel!

 

Geef een antwoord