Toeval. Waarom is toeval niet zo toevallig.

Door Marieke in Blog - 12 juni 2018
Ik ben geen dokter. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Advies volgen is op eigen risico.
Links kunnen affiliate links zijn waardoor een commissie kan worden verdiend.


Toeval. Wat is toeval voor jou?

Denk er even over na. Wanneer zeg jij dat iemand of jijzelf toeval heeft?

Is het dat die persoon geluk heeft? Dat er een keer iets meezit in plaats van tegenzit?

Of merk jij dat je tegenwoordig wel heel erg veel toeval in je leven kent? Zoveel zelfs, dat je je afvraagt of toeval wel toeval is.

Of is er meer aan de hand?

Toeval is iets dat je toe valt. Je werkt ervoor en je krijgt dus een gemakkelijker leven. Leef bewuster en toeval en geluk zijn voor jou, elke dag opnieuw. #bewusterleven

Mijn kijk op wat toeval is

De aanleiding om dit artikel te schrijven was een voorval deze ochtend, toen ik om boodschappen ging.

En dat voorval ging zo:

Tijdens mijn boodschappen viel mijn oog op een man. Ik voel heel goed aan hoe iemand zich voelt en ik stuurde hem energie, in de hoop dat dat voldoende zou zijn. En ik ging verder.

In de rij aan de kassa keek ik achterom en raad eens wie daar stond? Toevallig stond die man daar, pal achter mij. Omdat ik de reden niet kende, stuurde ik hem nog wat meer energie. Kan geen kwaad dacht ik. Misschien was het de eerste keer niet genoeg?

Goed, ik betaalde en ging naar mijn auto. Toen ik mijn auto zag, stond er 1 auto naast (verder geen enkele in de buurt). Ik kreeg meteen het gevoel dat het de auto van diezelfde man was. Ik ruilde die gedachte snel om naar: Lol, echt niet!

En ja hoor. 5 Minuten later kwam er 1 persoon naar de auto naast mij gewandeld, diezelfde man.

Ik had de noodzaak om tegen hem iets te zeggen, maar ik vond de woorden niet. Dat is overigens een angst waar ik al geruime tijd aan werk.

Toeval of leermoment?

Of allebei?

Wat is toeval voor mij?

Toeval voor mij betekent dat ik in de stroom van mijn werkelijkheid zit. Ik zit in een positieve stroom en ik word gedragen door toevallige, positieve gebeurtenissen in mijn leven.

Als het tegenzit, ik denk verkeerd of ik werk tegen, dan verdwijnt het toeval ook in mijn leven.

Toeval voor mij betekent dat ik doe wat gewenst is. Ik zit op het juiste pad.

En ik kan je vertellen dat dit heel leuk is.

1 van de eerste dingen die ik opmerkte toen ik aan mijn bewustwordingsproces begon, is dat ik veel toeval kende. Zoveel zelfs dat ik er vragen over begon te stellen.

Toen ik het boek De Celestijnse Belofte van James Redfield las, viel ook alles op zijn plek. 1 van de eerste hoofdstukken in de avonturen roman gaat over toeval en wat je er mee kan doen.

Ik had alle puzzelstukjes, nu moest ik enkel nog de puzzel maken.

Enkele voorbeelden uit mijn dagelijkse leven

  • Het verkeerslicht springt op groen net als ik eraan kom, of springt op oranje net als ik er voorbij ben.
  • Als ik te vroeg ben op een afspraak, blijkt dat de andere persoon ook te vroeg is. Ben ik te laat, dan geldt datzelfde.
  • Ik denk aan een persoon en ik krijg een sms of die persoon belt me enkele seconden later op.
  • Als ik een vraag heb over x, vind ik steeds de juiste persoon. Soms contacteert die persoon mij, nog voordat ik het probleem heb aangekaart.
  • Ik vind wel eens geld op de grond (als in briefjes – leuk he)
  • Het is vaak een kwestie van de juiste persoon op de juiste plek. Ofwel ben ik het, of iemand anders die ik nodig heb.
  • Als ik een angst heb, is er altijd een situatie die me helpt om mijn angst te overwinnen.
  • Heb ik een vraag, dan is er altijd wel iemand die het ’toevallig’ over dat onderwerp heeft. Dat kan in een gesprek met mij zijn, of een gesprek dat ik ’toevallig’ overhoor. Of iemand stuurt me een link naar een artikel/boek dat ik echt wel moet lezen.

 

Je bent hier om te leren

Je bent hier om ervaringen op te doen en om te leren.

Als je grote lessen te leren hebt, heb je grote angsten. De kleinere lessen zijn jouw kleinere angsten. Lees in deze blog hoe dat juist zit met je angsten.

Probeer je even in te beelden dat jij maar 1 doel hebt in dit leven, en dat dat doel het volgende is:

De beste versie worden van jezelf.

Om de beste versie van jezelf te worden, wordt je elke dag opnieuw uitgedaagd om je minpunten te verbeteren in pluspunten. Je wordt elke dag uitgedaagd om vooruit te gaan in je leven.

En als je die taak aanneemt, je beseft dat je angsten je minpunten zijn, dan kan je de bewuste keuze maken om je angsten te overwinnen. Zo kan je een betere versie worden van jezelf.

En nu wordt het goed.

Als je die taak bewust aanneemt, dan ga je merken dat je leven opeens veel vlotter verloopt.

Je leven zit véél minder tegen en je zit in een soort stroom die je meedraagt van de ene uitdaging naar de andere. En zolang je de keuze maakt om in de stroom te blijven, maakt toeval een groot deel uit van je leven.

Je krijgt een opmerkelijk gemakkelijker leven.

Dat houdt wel in dat je elke angst die je gepresenteerd krijgt, ook ‘moet’ overwinnen. Zolang jij doorzet, blijf je in de stroom. Zeg je nee, dan stopt de stroom onmiddellijk en wordt het weer wat moeilijker, het toeval stopt of neemt af.

5 Tips om meer geluk te hebben

1 Wees bewust van je taak, namelijk de beste versie van jezelf worden.

Sta elke morgen op en zeg dat je vandaag een drempel wil nemen, een angst wil overwinnen en dat je er klaar voor bent. Als je dan een situatie krijgt waar je een angst moet overwinnen, erken dan dat het alleen maar angst is en dat je je best zal doen om hem te overwinnen.

Als je je bewust bent van wat er gebeurd, krijg je automatisch een rustigere kijk op de situatie en gaat de paniek deels weg.

Lees ook: Hoe overwin ik angst?

2 Trek je ogen open

Je weet misschien niet hoeveel toeval of geluk jij al hebt? Trek je ogen open en kijk eens op een andere manier naar je eigen leven. Vergelijk dan je dag met die van anderen. Wat valt je op?

Bekijk je dag eens kritisch en schrijf op wat er echt niet goed liep, maar ook wat verrassend vlot ging. Als je dat een tijdje doet, dan ga je automatisch meer toeval zien.

Schrijf ook op wat je deed, waar je mee bezig bent en waar je aan denkt. Welke angsten overwin je?

3 Wees dankbaar

Als ik zelf opmerk dat er iets toevallig gebeurt, of dat de geluksfactor er zo dik opligt dat het echt opvalt, dan bedank ik mezelf en alles rondom ons.

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik zoveel geluk en toevalligheden mag ervaren. Mijn leven wordt er zoveel eenvoudiger door en dat is op zijn minst een bedankje waard.

4 Denk positief

Hoe positiever jij in het leven staat, hoe meer geluk naar je toe komt. Dat is toch mijn ervaring ermee. Op dagen dat ik een dipje heb, gaat de dag opmerkelijk moeizamer. Van zodra ik mijn mindset omschakel, komt het toeval weer naar me toe.

5 Oefenen

Hoe meer je bovenstaande tips toepast, hoe meer geluk je zal ervaren.

De eerste dagen of weken is het echt zoeken. Wat is geluk, hoe herken ik toevalligheden, wat moet ik ermee?

Daarna ga je het herkennen. Je zal zien dat je best veel geluk ervaart in je leven. Laat het een uitdaging zijn om nog meer geluk te kennen, daar kan je zelf voor kiezen.

En dan?

Daarna is het een feest. Uiteindelijk ga je toevalligheden heel normaal vinden, ga je er mee spelen en gebruik je ze voor je eigen ontwikkeling. Om die persoon te worden die je altijd al wou zijn.

De toevalligheden stapelen zich op en laten je zien dat je je leven in de juiste richting stuurt. Aan jou om het vol te houden.

Overkom je angsten en geniet van de toevalligheden.

Wat wil je nog meer?

Wat is toeval? Is veel geluk hebben een geluk, of is er meer aan de hand? Is toeval toevallig?Bewuster leven

Lees verder

 

[mailerlite_form form_id=1]

 

 

Geef een antwoord