Verander je denken en je kan de hele wereld aan!

Door Marieke in Blog - 21 november 2018
Ik ben geen dokter. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Advies volgen is op eigen risico.
Links kunnen affiliate links zijn waardoor een commissie kan worden verdiend.


Ik leerde vorig weekend iets waar ik helemaal van ondersteboven was. Het was enorm simpel en het veranderde alles wat ik wist. Mijn mentor vertelde me: “Verander je denken, en alles veranderd.”

En zo was het.

En zo is het ook!

Of je nu net zoals mij op het spirituele pad zit, of helemaal niet. Het maakt niks uit. Je denken veranderen is iets dat iedereen kan doen. En als je daarmee een beter leven krijgt, is dat dan niet alles dat je nodig hebt?

Angst

Wij leven in een wereld van angst. Het nieuwsbericht schreeuwt alleen maar negatieve informatie (dat had je toch al door?). De kranten staan bol van oninteressant nieuws, negatief nieuws, en liefst een grote kop met 1 of andere terreur dreiging.

De radio heeft het over de ellenlange files in de ochtend, tijdens de middag en de avond. De muziek schreeuwt en is niet altijd even positief. We zingen lekker mee, zonder te beseffen wat we meezingen.

Wat maakt het uit, denk je vast?

Alles!

Het maakt alles uit!

Want wij leven in een wereld die angst nodig heeft om verder te bestaan. Onze maatschappij is gebaseerd op angst. En dat zit ‘m in de kleine dingen ook.

Een kind dat gepest wordt, voel je je wel goed genoeg, en oh ja.. Als je kind ziek is, en je belt naar je baas, dan heb je ook angst om ontslagen te worden. Angst om opzij gezet te worden, dat je je rekeningen niet kan betalen, dat je ziek wordt.

Onze maatschappij wordt gevoed door angst. Wij moeten angst hebben zodat wij netjes in de pas lopen. Want als wij beginnen denken (Hé, het kan ook anders) dan heeft de staat een probleem. Dan zal hun mooi opgezette onderdrukkingssysteem als een kaartenhuisje in mekaar vallen.

Verander jouw denken en verander jouw werkelijkheid. De kracht zit in de manier waarop je denkt. Verander de oorzaak van jouw problemen en kijk hoe jouw leven verandert.
Deel dit artikel op sociale media.

Denk niet meer vanuit angst.

Oké, toen men mij dit de eerste keer vertelde dacht ik: “Die is goed zot!” Hoe kan ik leven vanuit het idee dat ik genoeg geld heb en die cursus kopen, terwijl ik mijn kinderen geen nieuwe kleding kan kopen?

Om een lang verhaal kort te maken: Het is de enige oplossing.

Je moet weten dat er voor je gezorgd wordt, op heel veel manieren. Opeens krijg je een financiële meevaller, je vindt wat geld op de grond, iemand betaalt je boodschappen of je krijgt een doos met tweedehandse kleding op het juiste moment.

Jij noemt dit toeval, ik noemde het ook toeval. Tot het moment dat ik zoveel toevalligheden opmerkte, dat het geen toeval meer kon zijn.

En daar zat ik met mijn vraag: “Is toeval toeval?” Is er misschien meer?

Ja, er is meer. Je hoeft dat nu niet te geloven, maar er is meer dan jij en ik en deze planeet. Ik heb het gezien, ik heb de herinneringen, ik weet het.

En door grondig onderzoek te doen naar wie ik ben, kwam ik tot de constatatie dat ik geen angst nodig had. Angst zorgt er alleen voor om mij te onderdrukken, om mijn mogelijkheden te onderdrukken. Als je leeft vanuit angst, dan leef je ver onder je mogelijkheden. Je onderdrukt jezelf.

Ik probeer angstvrij te leven. En hoe beter het me lukt, hoe meer toeval ik op mijn pad krijg. Ik heb zoveel toeval tegenwoordig, dat het een overvloed is. Ik word verwend!

Verander je denken, START HIER!

Het lukt me elke dag meer en meer om anders te denken, om minder vanuit angst te leven. En oh, wat een mooie dagen heb ik tegenwoordig.

Overlaatst zei ik tegen mijn man dat ik me voor het eerst in jaaaaren echt oprecht gelukkig voelde.

En ik meende dat ook. Ik had nog nooit echt geluk gehad dat bleef, voor lange tijd.

Nu wel!

Ik vind het heel bevrijdend om gewoon mijn ding te doen en me van anderen geen fluit meer te hoeven aantrekken. Sta ik op blote voeten aan de schoolpoort, in mijn jogging of mijn haar ongekamd? Ik kan er niet meer van wakker liggen.

Echt niet hoor!

Mijn eerste tip is een quote die ik lange tijd ergens heb opgepikt.

Wat een ander van je denkt,
gaat je niks aan

Ik ben er naar gaan leven, en wat een bevrijding. Je hebt zoveel zorgen minder als je geen rekening houdt met de mening van een ander over banale dingen.

Zit je haar niet goed, so what?
Heb je maar 5 outfits, who cares?
Eet je elke dag spek met eieren als avondmaal, yes, gewoon doen!

Het doet er gewoon niet toe.

Je hoeft niet te piekeren over wat je collega’s van je vinden. Dat gepieker zit in je hoofd. Het zit in jouw hoofd. In 95% van al je gepieker, is er geen bal van aan. Je collega’s denken niet aan je, ze doen gewoon hun werk. Dat is de realiteit.

Aanvaard de realiteit, jij doet er niet toe voor hen. Jij bent een nummertje, net zoals andere mensen voor jou een nummertje zijn.

Stap 1: Leef je eigen leven.

Oh ja, leef je EIGEN leven. Weet je, je hebt een leven en dat is ingewikkeld. Als je daar alle zorgen en problemen van anderen bij gaat nemen, dan wordt je gek.

Elsa van Frozen zingt het geweldig: Let it go, let it go! (Laat het los, laat het gaan!)

Focus je vanaf nu op je eigen leven. Das meer dan moeilijk genoeg. Jij bent belangrijk, jij hebt noden, jij hebt wensen en JIJ gaat die vanaf NU op de EERSTE plaats zetten.

Ja, dat wil zeggen dat vanaf vandaag je favoriete woordje NEE zal zijn. Het is een bevrijdend woord dat je moet oefenen.

Jij zegt nee tegen dat uitstapje waar je niet heen wil en niet wil betalen. Dat restaurant is niet naar je zin, zeg nee! Je zus vraagt of je wil babysitten, maar je hebt er geen zin in. Nee, nee, nee.

En weet je, mensen stellen je geen vragen waarom je nee zegt. Mensen verlangen dat je JA zegt, zodat zij geholpen zijn. En ze stellen die vraag altijd aan jou, omdat jij toch altijd ja zegt. En das handig. Voor hen, maar niet voor jou.

Dus als jij meer nee gaat zeggen, dan gaat men meer met jouw wensen rekening houden. Want jij hebt een mening, en opeens is die belangrijk. Je krijgt geen verplichte nummers meer om naartoe te gaan, om de zaal te vullen. Ze nodigen je niet meer uit omdat ze weten dat het niks voor je is. En nodigen ze je wel uit, dan is dat ter harte!

Oké, je mag dan ook niet in je gat gebeten zijn als je wordt overgeslagen. Dat moet je dan ook doorzien.  (Dit is zeker in het begin een valkuil.)

Stap 2: Vraag en je zal krijgen.

In het universum hebben we veel wetten en krachten die onzichtbaar zijn en waar de wetenschap geen tastbaar bewijs voor heeft.

Zo heb je de wet van vrije wil, waar men je alleen mag helpen als je daarom vraagt. Vraag jij geen hulp, dan krijg je ook geen hulp.

Kijk, er is meer dan jij, ik en onze lieve planeet. Ik weet dat, jij verklaart mij misschien gek.

Dat is oké.

Dus laten we voor de gemakkelijkheid even stellen dat er effectief meer is dan jij en ik. Er is meer dan dat wij kunnen zien. Daar gaan we nu van uit.

Dus, als ik een probleem heb dan kan ik hulp vragen. Ik kan dit in gedachten doen, opschrijven of het luidop uitspreken of uitroepen. Maakt niet uit, het gaat om het feit dat je hulp vraagt.

Stap 1 is dus hulp vragen, gericht. Sommige mensen bidden tot God, geweldig begin. Ik doe het niet.

Ik heb gewoon conversaties met mezelf. Tijdens de afwas praat ik tegen mezelf, over waar ik problemen mee heb, wat mij dwars zit, successen die ik had, gewoon wat grapjes vertellen… Ik vertel ook over alles waar ik dankbaar voor ben.

En de allerbeste manier om dit te doen is als het stil is. Geen radio, geen gsm, geen tv op de achtergrond. Gewoon jij in stilte.

Wonderbaarlijk!

Je moet het gewoon een kans geven. ’t Opent een hele nieuwe wereld.

Een werkelijk voorbeeld

Dus, ik heb een probleem; Ik heb geen geld om eten te kopen voor mijn kinderen. Sta ik daar aan de afwas, in de stilte, tegen mezelf te praten.

“Goh, Marieke, ik heb geen geld meer. Ik heb nog wat eten in de diepvriezer zitten, maar ga ik daar mee toekomen? Ik zou de meisjes graag wat vlees geven, maar ja, ze vragen daar niet echt om. Misschien kan ik ze een avond geen vlees serveren, eens kijken wat hun reactie is? En welke groenten? Hmm.. Ze eten wel heel erg graag komkommer, ik heb nog wat, ’t is beter dan geen groenten. En het zal leuk zijn als ze die patatjes in de lettervorm nog eens kunnen eten.”

Komen ’s avonds mijn kinderen van school en vragen ze om letter patatjes met een eitje te mogen eten. Bingo 🙂

De volgende dag belt mijn nicht om te vragen of ik wil blijven eten, met de kinderen. ’t Is lang geleden. Uiteraard ging ik daar op in!

Als ik die conversatie met mezelf niet had gehad, dan had mijn nicht misschien niet gebeld? Ik weet het niet.

Wat ik wel weet is sinds ik tegen mezelf meer praat, ik ook meer van die meevallers heb. Het is gewoon enorm toevallig dat mijn nicht (die ik weken niet meer had gehoord) die volgende dag belde met de vraag om te komen eten.

Ik heb mijn nicht erg bedankt, en toen ik thuiskwam heb ik uiteraard ook luidop in het niets een erg gemeende dankjewel gelanceerd.

Stap 3: Dankbaarheid

Als er 1 ding is wat een geweldig resultaat geeft, dan is dat het tonen van dankbaarheid wel.

Houdt iemand de deur voor je open? Zeg dank u terwijl je naar die persoon kijkt.
Je kind loopt over straat en iemand houdt je kind net op tijd tegen. Een simpele dankjewel volstaat, vanuit je hart uiteraard.
Je krijgt een compliment over je haar (dat je net zelf hebt geknipt). Heel toevallig, maar zeg een gemeende dankjewel. (Misschien liep je te piekeren of het wel goed was?)
En je jongste doet zonder vragen gewoon haar jas aan, helemaal uit zichzelf. Zeg dankjewel!
Of ze maken de afwasmachine leeg, zonder dat je iets moest vragen. Dank u!

Als je naar alles kijkt vanuit een blik van verwondering, en je ziet de schoonheid in zelfs de kleinste dingen, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

Je kan niet genoeg dankbaar zijn voor alles wat je hebt!

Dagboek van dankbaarheid.

Helemaal in het begin van het herkennen en toepassen van leven vanuit dankbaarheid, had ik een dagboek van dankbaarheid. Ik ben iemand die ergens helemaal voor gaat, of niet.

In dat dagboek schreef ik elke dag alle dingen die positief waren voor mij tijdens die dag.

Enkele voorbeelden:

 • we waren ruim op tijd op school
 • er was geen file
 • ik had een leuk gesprek met een andere mama
 • het opstellen van het weekmenu ging als vanzelf
 • iemand liet me voor aan de kassa
 • mijn oudste hielp koken
 • ik kreeg de grootste knuffel ooit, zomaar vanuit het niets, van mijn jongste
 • de kinderen klaagden niet over het eten
 • tijdens badtijd bleef het water in het bad

Er zat ook een los blaadje in waar enkele grote dingen opstonden, en dat las ik elke dag opnieuw voor mezelf voor.

 • Dat ik het perfecte huis heb
 • Stromend water, verwarming
 • Dat ik 2 schatten van kinderen heb
 • Een lieve man, die alles voor mij doet
 • Een tuin die prachtig bloeit
 • En de kippen die me elke dag verrassen met een vers eitje
 • Dat ik bij mijn kinderen mag zijn

Ik was dankbaar voor wat ik had. Daar lag mijn focus.

Stap 4: Focus op de oplossing.

De  hele reden waarom ik dit artikel schrijf, is om dit inzicht. Ik luisterde naar een groupcall (een groepsgesprek) waar men het had over anders denken.

Alle andere dingen deed ik al, en ik had grote successen.

Maar toen ik dit hoorde, man man man, mijn hele wereld stond opeens op zijn kop. Het is zo simpel en oh zo effectief.

Kijk, wij focussen ons altijd op onze problemen.

 • de kinderen zijn stout
 • ik heb geen tijd
 • het werk is saai
 • de file irriteert mij
 • de verbouwingen schieten niet op
 • ik wil niet naar dat feest
 • ik heb geen geld
 • die vriendin belt nu zelf nooit
 • de tuin ligt er verlaten bij
 • die kader hangt scheef

Hier speelt een andere kracht een hele grote rol.

De wet van de aantrekkingskracht.

Ze is onzichtbaar, en er wordt nergens over gesproken. Wil dat dan zeggen dat ze niet bestaat?

De zwaartekracht is onzichtbaar, maar toch nemen we ze aan als werkelijkheid.

Neem dan deze wet van de aantrekkingskracht ook als waar aan. Of ga er even vanuit dat ze waar is.

De wet van de aantrekkingskracht zegt dat alles wat je denkt of voelt, je dat ook naar je toetrekt. Dat levert je misschien een aha-momentje op, het muntje valt.

Een voorbeeld

Laat ik het even toelichten met enkele voorbeelden, want het gaat veel verder dan je misschien denkt.

Wij hebben niet veel geld. Ik moet heel voorzichtig zijn met onze uitgaven of we komen er niet op het einde van de maand. En dat is iets wat ik absoluut wil vermijden.

Ik zeg dus (heel vaak) luidop: “Ik heb daar geen geld voor.” “Dat kan ik niet betalen.” Of iets dergelijks.

Als je de wet van de aantrekkingskracht daar op laat werken (wat het dus ook doet), dan trek je ‘geen geld’ naar je toe. Je trekt een tekort aan geld naar je toe. Want je vraagt er om. (Weet je nog, vraag en je zal krijgen?)  Je vraagt, letterlijk, om geen geld voor iets te hebben, om een tekort te hebben van iets.

Je verbiedt jezelf om de lotto te winnen.

Begrijp je dat?

Hier nog zo’n mooie:

Goh, wat heb ik toch stoute kinderen, ze zijn lui, ruimen niet op en spreken tegen. Ze kunnen niet communiceren, ik word er gek van!

Doordat je negatief over je kinderen denkt, en misschien per ongeluk wel eens negatief over je kinderen praat, ga je dus hun gedrag versterken. Als jij zegt: “Mijn kinderen zijn lui!” Dan ga je nog meer luiheid aantrekken. Want jij wil luie kinderen.

Vreemd?

Het lijkt vreemd om er zo naar te kijken, maar het komt er in grote lijnen wel op neer.

Ik val altijd op de verkeerde mannen!

Heeft je moeder je ooit gezegd dat je partner wel heel erg gelijkt op je vader? Bij mij altijd! Nu nog trouwens. Ik ben getrouwd met mijn vader (qua karakter van mijn man). Ik erger me in dezelfde dingen als mijn mama in mijn papa.

Dit ligt wat ingewikkelder, maar het komt in grote lijnen neer op dit: Je papa is wie je altijd hebt gekend, en dat is je ‘ideaal’ als man. Je kent niet echt iets anders, dus als je dan zelf op zoek gaat naar een partner, dan ga je onbewust op zoek naar je vader. Want dat is wat je kent, en dat is wat je aantrekt.

Als jij je erg onzeker voelt, dan trek je iemand aan die die onzekerheid zal onderstrepen. Ben je iemand die baas speelt over een ander en die ander bij de hand neemt, dan trek je zo’n hulpbehoevende personen aan. Jij trekt een partner aan die bij jouw denken hoort.

Verander je denken, en je trekt andere dingen naar je toe!

Focus op de oplossing van je probleem. Neem de ideale oplossing voor dat probleem en kijk er naar, fantaseer erover, (dag)droom erover.

Neem de tijd, 5 minuutjes is al voldoende, en denk na over de oplossing van je probleem. Haal de oplossing voor je ogen en kijk er naar. Probeer de emoties die bij die oplossing horen te voelen. Laat die positieve emoties door je lijf stromen en beeld je in dat ze je helemaal verwarmen.

Een andere techniek die je kan doen is de techniek van Radiant Light.

Neem de oplossing voor je ogen en plaats er in gedachten een regendouchekop over. Laat uit de douchekop gouden licht druppelen over de oplossing.

Een voorbeeld.

Ik neem de voorbeelden van hierboven.

Ik heb geen geld en alle gedachten daarover.

Denk even na wat voor jou de ideale oplossing is, wanneer voel jij dat je voldoende geld hebt? In mijn geval is dit wanneer wij €300 per maand meer zouden verdienen. Hierdoor kunnen we een beetje sparen en wat nodige reparaties aan het huis doen.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat mijn man voldoende thuis is, hij hoeft niet méér te gaan werken, hij werkt al genoeg. Ik wil thuisblijven voor de kinderen, ik wil geen job uit huis, maar van thuis uit werken vind ik niet erg.

Dat neem ik mij dus voor de ogen. Iets meer geld om nodige reparaties te doen, zonder meer te hoeven gaan werken, met mij thuis voor de kinderen. Die gedachte hou ik enkele minuten vast, liefst meerdere keren per dag. Dat is de oplossing voor ons probleem, de ideale oplossing die onze problemen zal verhelpen.

Maar dat is niet voldoende. Je moet ook echt aan de slag nu.

Verander je denken, in de praktijk gezet.

Wees dankbaar voor alles wat je wél hebt. Let erop dat je meer dan gewoonlijk een dankjewel zegt. Dat kan tegen een persoon zijn, een kip, de zon die schijnt, de kat die dag komt zeggen, …

Je kan nooit genoeg dankjewel zeggen. Echt niet! Overdrijf er gerust mee.

Een oprechte glimlach is ook heel effectief!

Denk positiever. Richt je gedachten op alles wat goed gaat, en laat de rest zo snel mogelijk los. Focus op alles dat je blij maakt, een meevaller, een glimlach, een compliment, eten dat heerlijk is, … Maakt niet uit. Als je maar positief denkt!

En ben je toch afgeleid en sta je te piekeren over wat dan nog, erken je gepieker en laat het los. Straf jezelf niet om het feit dat je negatief dacht, maar geef jezelf een nieuwe kans.

Zie ook het positieve in mensen. Voor elk negatief iets dat je tegen je kind zegt, zeg je 5 positieve dingen terug.

Jij bent niet je gedachten.

Zie je dat je angst hebt, dat je boos bent, of wat dan ook. Erken je gevoelens, zet ze naast je op de grond en praat er desnoods tegen. Jij bent niet je boosheid, jij bent niet je angst, jij bent niet negatief! Verdruk ze niet, maar ga er mee aan de slag. Vraag aan jezelf waarom je boos bent, wat heeft je getriggerd? En dan kan je daarmee aan de slag.

Je verandert je denken door je emoties te erkennen.

Laat de maatschappij los, vooral het op angst gebaseerde deel. “Als je dat doet dan verlies je misschien je job! Zou je dat wel doen, is dat niet gevaarlijk? Zelfstandig worden is zo’n groot risico!” Ach je kent ze wel, al die goedbedoelde meningen over je dromen, die je de afgrond ingooien.

Ik leerde dat als je iets gaat doen waar een ander angst voor heeft, dat je daar best gewoon over zwijgt. Dat was een harde les en ik maak niet nogmaals die fout.

En zet het nieuws af. Ik kijk al jaren geen nieuws, ik luister er niet naar en ik lees het niet. Ik ben best vrolijk, want al die negativiteit hoef ik me niet meer aan te trekken. En als er iets belangrijk gebeurd, dan heb ik een super dag aan de schoolpoort en sta ik er een half uur te praten.

En hou je ogen en oren open!

Ik vind geld op straat, ik zie korting waar ik recht op heb (weken nadat ik het kocht), iemand nodigt me uit om te komen eten. De belastingen belde mijn man vorige maand op om te melden dat we een fout hadden gemaakt en we €1500 méér terugtrekken. Jawadde! Da’s pas een meevaller!

Mijn broer vertelde ons (een half jaar nadat we nieuwe ramen hadden gestoken) dat we recht hadden op een renovatie premie. We wisten niet dat dat bestond. €2500 krijgen we terug, we waren net op tijd met de aanvraag.

Maar het kunnen ook andere dingen zijn. Ik kwam opeens heel erg veel artikels tegen over hoe je kan bloggen, dat je er geld mee kan verdienen en dat je er mensen mee kan helpen. Doe daar dan ook iets mee! Want dat is ook hulp. (Ik begon dit blog en ik verdien er een beetje geld mee, elke maand groeit het)

Mijn beste vriendin ging trouwen en ik vond opeens veel foto’s over enveloppendozen (zo’n mooie dozen om kaarten in te ontvangen). Ja, die maak en verhuur ik nu. Ik maakte voor haar 1 doos en kreeg leuke complimenten, dus maak ik er nu voor iedereen. Dat is ook werk, en ik doe het graag!

Indertijd toen ik bakker wou worden, maakte ik grote taarten afgewerkt met fondant (suikerpasta of marsepein). Ik heb dat kunnen uitbouwen tot een bijberoep, ook toevallig omdat ik voor iemand een (gratis) taart maakte en zij reclame begon te maken.

Verander je denken – conclusie.

Als je beseft dat je denken iets heel krachtig is, dan ben je op een hele mooie weg naar een rooskleurigere toekomst.

Kort door de bocht:

 1. Visualiseer je ideale oplossing of wat je wil bereiken
 2. Wees positief
 3. En dankbaar voor zelfs de kleinste dingen
 4. Hou je ogen open voor meevallers
 5. Laat je hoofd niet hangen als het tegenzit
 6. Sta op als je valt, dat is moeilijk maar noodzakelijk
 7. En richt je denken elke keer opnieuw naar de oplossing
 8. Heb geduld, zeker in het begin

Besef dat je aantrekt wat jij denkt en voelt.

Richt je gedachten op de oplossing van het probleem, of de ideale situatie en laat alle negatieve gedachten los.

Leer loslaten.

Je kan het!

Deel op sociale media 🙂

Als jij jouw denken verandert, dan verandert alles rondom jou ook. Wil jij een beter leven? Dan start het bij het maken van andere keuzes. #bewustzijn

Lees verder:

Geef een antwoord