Verander jezelf, en de rest zal volgen.

Door Marieke in Blog - 21 november 2018
Ik ben geen dokter. Alle blogs zijn gebaseerd op eigen ervaring.
Advies volgen is op eigen risico.
Links kunnen affiliate links zijn waardoor een commissie kan worden verdiend.


Ik schreef onlangs een uitgebreid artikel over hoe je anders kan/moet denken om jezelf een mooie toekomst te gunnen. Dat artikel is ‘Verander je denken, en de wereld is van jou!’

Omdat ik zoveel mooie reacties kreeg, schrijf ik een vervolg. Dat artikel was een leuk begin, het werkt en nu zit je met vele andere vragen. 1 van die vragen beantwoord ik vandaag, vanuit mijn eigen probleemsituatie.

Zie je, begin 2017 was ik helemaal niet wie ik vandaag ben. Vandaag ben ik sterk gegroeid, ik kom op voor mezelf en ik laat me niet meer schuren. Ik sta sterk in mijn schoenen, op zowat alle vlakken.

Het was een lang leerproces, dat zeer pijnlijk was, maar ik zou het zo opnieuw doen. Sterker nog, ik doe het elke dag opnieuw. En het maakt mij gelukkig.

Soms moet je gewoon je ogen open doen, alles herstellen wat kapot is, en verder gaan waar je was gebleven. Dat deed ik en doe ik nu nog elke dag. Het wordt gemakkelijker en het beloont zichzelf.

Mijn probleem begin 2017 (en de jaren ervoor) was mijn man. Lieve vent, doet heel veel voor ons, maar hij was ook een work-a-holic. Hij kon alleen over zijn werk praten als hij thuis was, was heel de tijd gestresseerd en we liepen allemaal op de tippen van onze tenen als hij in de buurt was.

Ik zeg was, want dat is nu helemaal verleden tijd.

En het maakt niet uit of je partner een work-a-holic is, drugsverslaafd, een gokker, of wat dan ook. Er valt iets aan te doen.

Verander jezelf, verander jouw denken en jouw leven neemt een u-turn waardoor het geluk jou toelacht. Durf veranderen. Depressie, burn-out, zelfmoord, alleen zijn.
Deel op sociale media.

Iedereen is een spiegel.

Het leven is een spel. Jij staat op het dambord en je overziet enkele vakjes. De speler overziet het hele spelbord. Jij hebt maar een beperkt zicht op een mogelijke toekomst, de speler heeft het hele zicht op de toekomst die hij in gedachten heeft.

Dat wil zeggen dat de speler soms een stuk van zijn kleur opoffert voor het grotere geheel. Jij ziet dat grotere geheel niet en jij joelt de speler uit. Want wie gaat in godsnaam zijn eigen manschappen opofferen?

Goed, het leven is een spel, en jij kent maar een klein stukje van het speelveld. Alle andere personen die je kent, zijn de andere spelers. Er zijn tegenstanders en vrienden.

Vrienden zijn lief, helpen je en zeggen alleen maar leuke dingen tegen je. Geweldig om je goed te voelen. Maar als je je problemen en je angsten wil oplossen, dan heb je daar niks aan.

Dan heb je de tegenstanders. Oh, je kent ze wel, die personen die altijd maar terug komen en die je uit de grond van je hart echt kan haten. En je vraagt je soms af waarom ze niet gewoon kunnen wegblijven?

Dan blijven die personen weg, en krijg je gewoon andere personen met dezelfde boodschap op je pad, die nog een beetje erger zijn.

Al die personen zijn jouw spiegels. Ze hebben de ondankbare taak om je lessen te laten leren. En die lessen heb je nodig om een beter zelf te worden. Want alleen de vijand kan je tot in de details, zonder schroom, vertellen wat jij beter moet doen, wat jouw werkpunten zijn.

Jouw tegenstanders zijn de mensen die je de allermooiste boodschappen zullen en kunnen geven. Zij zijn in staat om jouw denken te veranderen, en dat is het mooiste kado, in de lelijkste, hatelijkste en pijnlijkste verpakking dat je ooit zal krijgen.

Omarm in gedachten de vijand, erken dat ze een taak voor je hebben, en ga er mee aan de slag. Wees niet meer boos op hen, ook niet op jezelf. Zij zijn maar de boodschapper.

Wees je bewust van de spiegels.

Als iedereen een spiegel is (ook je kinderen, je buren, je vrienden, je moeder, je partner) dan begrijp je misschien er veel werk aan de winkel is.

Laten we terug gaan naar mijn voorbeeld;

Mijn man werkt altijd, is niet thuis, hij ontloopt zijn kinderen. Dat is mijn spiegel.

Laat ik die uitspraak even op mezelf toepassen. Ik werk altijd, ik ben niet thuis, ik ontloop mijn kinderen. In mijn gedachten klopt daar niks van, maar schijn kan bedriegen.

Stel enkele vragen.

(Dit was een proces van enkele dagen/weken om tot deze inzichten te komen, vooral dit boek van Katie Byron heeft mij hier heel erg mee geholpen. Het was heel erg confronterend. Voor kinderen schreef ze een prachtig prentenboek. Dat ook voor volwassenen geschikt is vanwege de zeer korte en eenvoudig te begrijpen boodschap.)

Ik werk altijd? Ja, ik ben altijd bezig, ik heb weinig tijd voor mezelf, ik zet een ander altijd op de eerste plaats. Eigenlijk wil ik gewoon een week slapen.

Ik ben niet thuis? Die is moeilijker. Laten we thuis vervangen door hart. Ik ben niet in mijn hart. Ik doe niet wat ik echt wil doen, ik modder maar wat aan, ik ben niet gelukkig, ik ben niet mezelf.

Ontloop ik mijn kinderen? Ik ben toch een thuisblijfmama? Dus ik ontloop ze toch niet? Oh nee! Ik ontloop ze wel! Als ze thuis zijn doe ik de kuis, de afwas, kook ik, kijk ik mee tv. Maar echt 1 op 1 tijd maken voor mijn kinderen, dat doe ik niet. Ondanks dat ik thuis ben, ontloop ik dus mijn kinderen.

Ik ben boos op mijn man omdat hij altijd werkt, omdat hij niet thuis is en omdat hij zijn kinderen ontloopt. Maar als ik mezelf een spiegel voorhoudt, dan moet ik niet op hém boos zijn, maar op mezelf.

Ik ben het die geen tijd maakt voor mezelf, ik ben het die niet doet wat ik wil doen en ik ben het die mijn kinderen ontloopt. Oké, hij ook, maar ik zeker.

Dit is een kans om mezelf te veranderen. Verander jezelf, het is een uitnodiging. Ja, het doet misschien pijn, maar de uiteindelijke uitkomst is het allemaal waard. En hoe meer je je denken verandert, hoe gemakkelijker het zal gaan voor je.

Pijn dient om jezelf te veranderen.

Dat inzicht deed pijn. Héél veel pijn!

En ik ging er mee aan de slag. Ik verplichtte mezelf om meer tijd te maken voor mijn kinderen. Elk uur krijgen ze 10 minuten onverdeelde aandacht.  Elk kwartier probeer ik ze een compliment te geven.

Ik maak meer tijd voor mezelf om te doen wat ik echt wil doen, 1 uur per dag, elke dag opnieuw. En dat kan iets simpel zijn als een warm bad, een goed boek, in het gras liggen of een taart bakken. Alleen iets wat ik echt wil doen.

En bovenal probeerde ik om de boosheid naar mijn man los te laten. Het is niet zijn schuld, hij deed gewoon wat hij moest doen, mij een spiegel voorhouden. Ik wist het alleen niet.

Iedereen is mijn spiegel. Als ik naar mezelf kijk en ik verander mezelf, dan veranderen mijn spiegels ook.

Ik stopte met boos zijn en …

… er viel een grote last van mijn schouders.

Zie je, ik hoefde niet meer boos op hem te zijn. Ik had er geen reden meer toe. En daardoor werd mijn leven weer wat vrolijker. Ik hoef zijn problemen en zijn zorgen niet te dragen. Die van mij zijn al moeilijk genoeg.

Dus ik liet het los.

En naarmate ik het meer los kon laten, veranderde hij ook.

Want ik hoefde niet meer te klagen dat hij er nooit was voor zijn kinderen, of dat hij weer overwerkte. En ik deed het ook niet meer. Ik had geen reden meer om te klagen, ik was druk bezig met mezelf te veranderen, met mijn nieuwe inzichten toe te passen in mijn leven.

En hij veranderde zijn gedrag. Gewoon, zomaar, zonder geklaag.

Opeens was hij ’s avonds een uur vroeger thuis, liet hij zijn computer staan op zaterdag en speelde hij een spel met zijn kinderen. Zonder dat ik er ook maar achter vroeg.

JA, ECHT!

Ja maar, wat als mijn man …

Dus je bent nog niet overtuigd dat het in jouw situatie kan helpen? Goed. Laten we stellen dat jouw man agressief is als hij gedronken heeft. Helemaal niet leuk, maar wat kan je er aan doen? En welke spiegel is het voor jou?

Laten we het spiegelen, ik neem mezelf als voorbeeld.

Mijn man drinkt en is agressief.

Ik drink en ik ben agressief.

Ik drink, ik ben dronken. Is dat waar? Ja, misschien wel. Ik droom veel, ik leef in een fantasie wereld, ik heb geen vat op de werkelijkheid. Ik zie alles door een roze bril, of een zwarte bril. Het komt er op neer, ik leef niet in het nu, maar ergens in de toekomst of het verleden. Ik verzin mijn werkelijkheid.

Ik ben agressief. Een moeilijke voor mij, want ik mijn omgeving is er niemand die agressief is. Maar goed, stel dat het wel is, dan is dit misschien het inzicht. Ik ben agressief in het krijgen van mijn zin, ik ga door muren, niks kan mij tegenhouden als ik weet wat ik wil. Misschien kwets ik mensen met mijn vastberadenheid, met mijn ongezouten mening. Ik hou geen of weinig rekening met de gevoelens en wensen van anderen.

Verander jezelf, verander je denken, dit is je kans!

Conclusie, verander jezelf en de wereld zal volgen.

Als je hier mee verder wil dan raad ik je echt het/de boeken van Katie Byron aan. Je kan ze tweedehands kopen, ze zijn af en toe te vinden in de kringwinkels en sommige bibliotheken hebben ze ook.

Ze heeft ook een youtube kanaal, dat is in het Engels.

Jij bent niet je gedachten.

Hou dat in je achterhoofd. Je staat boven je gedachten, je kan je gedachten veranderen, het is een proces waar je door moet.

Iedereen is voor jou een spiegel. Aanvaard dat simpele feit. Alle anderen brengen je boodschappen zodat jij van jezelf een betere persoon kan maken.

Maak van jezelf een betere persoon, en je omgeving zal volgen.

Pas het toe op ALLE aspecten van je denken. Alles wat je irriteert neem je onder de loep, probeer het te spiegelen naar jezelf. Verander jezelf.

Lees verder:

Geef een antwoord